Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Броят лебедите във Варненския залив

| обновено на 14.01.21 в 15:12
Лебеди на Варненския бряг
Снимка: Тони Петрова

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира 45-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на дружеството обединяват усилията си в повече от 40 екипа.

До края на седмицата те ще посетят всички големи водоеми в страната – това са над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

По северното Черноморие преброяването ще се извърши на обичайните места, информира Ирина Матеева от БДЗП:

"Любимите места за зимуване на водолюбивите птици по северното Черноморие са Варненското, Шабленското и Дуранкулашкото езера. Във Варненския залив има една голяма група лебеди - надяваме се и тях да ги преброим. Заради по-меките зими, особено на север, някои птици се задържат по-дълго в Румъния, по делтата на Дунав и в Украйна, при което при нас се отчитат по-малко птици. Цялата световна популация червеногуша гъска  обикновено зимува в Шабленското и Дуранкулашкото езера, но в момента те са спрели при делтата на Дунав и се хранят там, защото е топло."

Чуйте повече в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо бебеносенето е полезно?

Що е то ергономична раница и слинг? Родителите на бебета и малки деца знаят 100 %, а най-вероятно и използват такива. През последните години терминът бебеносене добива изключителна популярност сред младите родители, въпреки че е вековна традиция, позната на много места по цял свят. На помощ в динамичното и натоварено ежедневие идват..

обновено на 27.07.21 в 14:43

Децата на образовани родители се справят по-добре с дистанционното обучение

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това е устойчив структурен проблем, но по време на дистанционното обучение ножицата между двете групи се е разтворила още по-широко, съобщиха от МОН. Това е един от изводите в анализа на обучението от..

публикувано на 27.07.21 в 14:16
Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова гостува в Морско училище

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Повод за гостуването е приетата покана от младата холивудска звезда да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент..

публикувано на 27.07.21 в 09:47

„Лесна работа“ – Разкошното варненско лято

Здравейте! В края на юли, в сърцето на лятото. Когато по изгрев морето нежно подрежда мидички по плажа и пясъчните замъци от предния ден кротко се разтварят в прегръдката на вълните. Разкошното варненско лято! Във всичките му искрящи форми. Домовете се пукат по шевовете от гости, а стопаните се разкъсват емоционално между радостта от..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна - малките големи асове в шахмата

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна, съответно на 13 и на девет и половина години, продължават да печелят медали и да увеличават рейтинга си на наши и международни състезания по шахмат. На последното състезание –  националната купа по шах в Шумен, Михаил спечели първо място и златен медал във възрастовата група до 14 години, както и още 78..

публикувано на 26.07.21 в 17:03

Обучиха пчелари как да разпознават замърсена ли е природата по събрания прашец

Обучиха български пчелари как по събрания прашец да разберат дали природата е замърсена.  П о събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Доказано е, че опрашваните от този вид полезни насекоми дървета и растения дават значително по-голяма реколта, но влияние оказва и..

публикувано на 26.07.21 в 12:49

Близо 40 ученици от Варна и областта се включват в лятна онлайн академия на "Заедно в час"

37 ученици от Варна и областта са се записали за участие в лятната академия на фондация "Заедно в час". Варненци са трети по брой записани след учениците от София и Пловдив.  Над 600 са всички ученици от цяла България и чужбина, които ще се включат в летните занимания на “Заедно в час”, съобщават организаторите. Единадесетото издание на лятната..

публикувано на 26.07.21 в 12:02