Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР ограничава издаването на паспорти с привилегии

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи инициира промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД), с които се ограничава издаването на дипломатически и служебни паспорти, даващи на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина, съобщиха от МВнР.

Предложените изменения са публикувани в Портала за обществени консултации www.strategy.bg. Промените са след заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за извършване на проверка и преглед на нормативните и вътрешноведомствени актове, уреждащи реда на издаване на дипломатическите и служебни паспорти.
 
Целта на измененията е да се сведе до минимум възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.
 
С новите предложения в проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗБЛД право на служебни паспорти ще имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, както и членовете на ръководствата на представителните организации на работниците и служителите и на представителните организации на работодателите на национално равнище.
 
След проверката на МВнР, извършена по разпореждане на Екатерина Захариева през 2020 г., са обявени за невалидни пет дипломатически паспорта. Към настоящия момент валидните дипломатически паспорти са издадени от МВнР на основание на чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗБЛД, който постановява категориите граждани, които имат право да ги получават.
 
Валидните служебни паспорти са 2959. От тях най-голям дял - 2121, са на служители на МВнР и членове на техните семейства. Следва Министерството на отбраната (204), Авиоотряд 28 (75), Министерството на вътрешните работи (74), Министерство на икономиката (53), Администрация на президента (33). Има и служебни паспорти, издадени на членове на спортни, научни и търговски организации, както и на представители на съдебната власт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов: Днес да сме реалисти, към момента няма съгласие за кабинет

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.  "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:38

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница...

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Международният валутен фонд ще представи резултатите от прегледа на българската икономика

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е..

публикувано на 19.03.24 в 09:29

Затваря пазар "Калин" в кв. Аспарухово

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не..

публикувано на 19.03.24 в 08:30

Светият Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод  се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Междувременно Пловдивският..

обновено на 19.03.24 в 07:13

До обяд преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да бъдат финализирани

Очаква се днес кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да отиде днес при президента Румен Радев с окончателното решение относно структурата и състава на Министерския съвет . До тук се стигна след като вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на кандидата за премиер Мария Габриел,..

публикувано на 19.03.24 в 07:09
ток

Адресите без ток днес

П ланови прекъсвания на територията на област Варна за в торник, 19.03.2024 г.: На  19.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Шипка, ул. Петър Парчевич,..

публикувано на 19.03.24 в 06:18