Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ремонт на жилище - по-малко данъци

От тази година хората, които ремонтират свой жилищен имот, имат право на данъчно облекчение. При деклариране на доходите си през 2022 година, те ще могат да си приспаднат направените разходи за ремонт през настоящата година. Максималната сума от 2 хиляди лева ще бъде приспадната от годишната  данъчна основа, а дължимият данък общ доход ще бъде намален, уточнява Виолета Маринова, главен експерт звено "Комуникации" в ТД на НАП-Варна. 

"Ако направените разходи са за 2 000 лева, отстъпката ще е в размер на 200 лева. Ако разходите са 500 лева, ще се приспаднат 50 лева."

Ако имотът е собственост на повече от един човек, облекчението може да се ползва от всеки от тях. Те се уговорят кой каква  сума да си приспадне от данъчната декларация. В графата "ремонти и подобрения" НАП включва всякакви дейности  -  смяна на дограми и паркети, остъкляване, ремонт по покрив и други общи части на блокове. Условие за ползване на облекчението е имотът да е в България и да не е включен в дейността на предприятие, а човекът, който ще се възползва от облекчението, трябва да е собственик или съсобственик на жилището. Това означава, че наематели, които ремонтират чужд апартамент за своя сметка, не могат да се възползват от намалението. Данъчните ще признават само разходите за труд, които трябва да бъдат удостоверени с документи за платения труд и документи за плащане - фискален бон, разписка, квитанция или договор. Маринова уточнява, че е необходимо  да са разграничени сумите за материали и сумите за труд. Пазете си документите, защото трябва да бъдат прикачени към данъчната декларация за облагане на доходите на физическите лица, която ще подаваме през 2022 година.

"Данъчно задълженото лице и лицето, извършило ремонта, не трябва да са свързани лица. Ремонтите могат да са извършени от местни лица на държави-членки на ЕС."

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксаджията

Има професии, които отдавна са изчезнали, а има и такива, които са като атракция в наши дни – напомнят за отминала епоха. Сред тях е занаятът на ваксаджията – човек, който лъска обувки на улицата. Във Варна от много години има само един – Кирчо Ангелов, който всеки ден стои в един от централните подлези. Вече има и кандидат, който да го наследи в..

публикувано на 02.03.21 в 17:50

Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници

Има банки, при които месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка достига 3 лева, това сочат данните на БНБ, публикувани в края на февруари. От справката става ясно, че таксата за обслужване варира от 2.20 до 3 лева на месец.  При теглене на пари в брой от собствен банкомат, таксата от 30 стотинки за една транзакция остава без промяна...

публикувано на 02.03.21 в 15:36

ИАРА дари конфискувана риба на Зоопарка във Варна

Незаконен стопански риболов установиха служители на "Ринарство и контрол" - Варна в прилежащите води на Варненския залив, района на Галата, съобщават от ИАРА. Масирани проверки са извърпени на 26 февруари т. г. в акваторията на Черно море и язовир Цонево.  В хода на проверката във водите край нос Галата е забелязан мъж пуснал мрежи за улов на карагьоз...

публикувано на 02.03.21 в 13:48

Необходими ли са нови ваксини заради мутациите на коронавируса

Ще помогнат ли вече съществуващите ваксини срещу вариантите на мутиралия коронавирус? Ако не, кога ще се появят нови и какво трябва да се направи за целта? Коронавирусът мутира. И колкото повече нови варианти се появяват, толкова по-често започва да се задава въпросът доколко са ефективни вече разрешените за използване ваксини. Германски вирусолози..

публикувано на 02.03.21 в 10:31

IV Езикова гимназия организира национален конкурс за превод

IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ организира за втора поредна година национален конкурс по превод от френски и от испански език на името на Иван Иванов - изтъкнат преводач и директор на гимназията в периода 1973 -1979 година. Конкурсът има за цел да насърчи учениците да развиват компетентности в изкуството на превода, като популяризира делото..

публикувано на 02.03.21 в 09:27

"Лесна работа" всеки понеделник с Даниела Иванова по Радио Варна

Здравейте! Аз съм Даниела Иванова, а вие слушате „Лесна работа“. Звучи ви познато? Да. Романът ми, озаглавен „Лесна работа“, наскоро излезе от печат и ни вдъхнови за едноименната рубрика. Благодаря за тази възможност на екипа на Радио Варна, който заема специално място в сърцето ми! Щастлива съм, че е взаимно! Питате: „Защо в понеделник?“..

обновено на 01.03.21 в 17:41

Странни послания във варненските подлези

Странни листчета се веят във варненските подлези. Разбира се, не във всички, но в тези, които са на по-закътани места могат да се забележат листчета с особени послания. Те са закрепени по много странен начин - на предпазната мрежа на осветителните тела в подлезите. Грижливо са пронизани през мрежата, за да се задържат там, въпреки течението в..

публикувано на 01.03.21 в 16:08