Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дворецът в Балчик с първи румънски гости, готви богат културен календар

Снимка: Иван Русланов

След като Румъния премахна задължителната 14-дневна карантина за влизащите от България и не изисква PCR тест, в Двореца в Балчик отчетоха посещения от северната ни съседка още в първия ден. Няма групови визити, но вече има запитвания за други дати, съобщи директорът на Двореца Жени Михайлова.

Двореца в Балчик очаква една много по-добра 2021 година, след като изпрати една от най-слабите си години във финансово отношение. Отчетите на Държавния културен институт се очаква да бъдат готови до края на януари, но преди облагане приходите, които са заработили, са 1,235 млн.лв. Сума, която е с половин милион лева по-малко от предходната година, която пък е белязана от много високи резултати, коментира директорът на комплекса Жени Михайлова.

Много силна година откъм културни събития

И тази година на зрителите ще бъде предложена богата културна програма. Акцент е златното панагюрско съкровищеи поредица от събития на открито, на плаж Двореца.

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският театър за един век: Спомените на Грациела Бъчварова

Това е последната част от разказа за актьора Стоян Бъчваров, чието име носи Варненският драматичен театър. Неговата внучка Грациела Бъчварова, която също свързва живота си с театралната сцена, си спомня как за пръв път го гледа в Народния театър. Бяхме на 5-и или 6-и ред на партера, когато се отвори завесата. До ден днешен усещам миризмата..

публикувано на 05.03.21 в 15:26

Концертите на Ара Маликян се отлагат за май

Концертите на Ара Маликян, които трябваше да се проведат от 12 до 15 март се отлагат за месец май. Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради спазване на противоепидемичните мерки в залите, като ще свири три пъти в София, и по два във Варна и Пловдив. Новите дати са 18 и 19 май 2021г. – София, зала 1 на НДК, 20 май 2021г. –..

публикувано на 05.03.21 в 14:05

Откриват Международен салон по подводна фотография в Градската галерия

Международен салон по подводна фотография се открива днес от 17,30 ч. в Градската художествена галерия във Варна. В салона вземат участие изявени подводни фотографи от цял свят. Изпратени са 475 творби на 73 фотографи от 27 държави. Международно жури от петима от най-изтъкнатите подводни фотографи от Франция, Италия, Съединените..

публикувано на 05.03.21 в 13:05

Виолончелистката Лиляна Кехайова за музиката като семейно наследство

Лиляна Кехайова е 4-то поколение музикант и от 6 годишна свири на виолончело. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков”, след което получава магистърска степен във Виенската Консерватория. От 12 години живее във Виена и заедно със съпруга си Марио Хосен организират майсторски класове в австрийската столица. „International Music..

обновено на 05.03.21 в 11:02

Документален филм гради "Мост между поколенията"

В края на този месец ще излезе напълно безплатно в YouTube документалният български филм „Мост между поколенията“. Както казват двамата му режисьори Найден Стоянов и Йова Петкова – той е посветен на умиращото българско село.  Миналата година авторите са тръгнали по селата в троянския балкан в търсене на истории. „Мост между..

публикувано на 05.03.21 в 07:55

Нова специалност в АМТИИ-Пловдив

Нова бакалавърска програма в направление „Теория на изкуствата“ открива Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Четиригодишната бакалавърска програма „Маркетинг и комуникации в изкуството“ е без аналог в България.  Тя бе изготвена буквално преди седмици.  Създават я двамата водещи професори –..

публикувано на 04.03.21 в 09:55

Военноморският музей представя артефакти от морските битки, предшестващи Освобождението

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей във Варна предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове, съобщават оттам. Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век представят поредицата от конфликти между черноморските империи – Руската и Османската, които дават облика на двете столетия,..

публикувано на 03.03.21 в 11:53