Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин

Във Варна няма данни за употреба на ивермектин, съобщи за Радио Варна проф. Николай Пенков, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по кардиология /СБАЛК/ в морската столица.  В България опитът с този медикамент е изключително малък - предимно в "Пирогов":

"Няма нито едно клинично изследване, което да доказва благоприятни ефекти при лечение на КОВИД-инфекции. Имайки предвид и страничните ефекти, с които е придружено подобно лечение, ние трябва да изключим желанието си да прилагаме подобен медикамент в нашата практика."

Лечението на COVID-19 с ивермектин създава огромен риск за здравето и живота на населението, заявяват в свое становище от Българския кардиологичен институт, подписано и от проф. Пенков. Страничните ефекти са  "кожни обриви, гадене, повръщане, диария, болки в стомаха, подуване на лицето или крайниците, нежелани неврологични събития, внезапно спадане на кръвното налягане, увреждане на черния дроб и дори внезапна сърдечна смърт."

Продуктът, който се използва във ветеринарната медицина бе регистриран у нас и за хуманна употреба на 15 януари 2021 година.  От дълго време лекари незаконно го предписват като „чудодейна панацeя“ за лечение на COVID- инфекция на пациенти, някои от които впоследствие са развили двустранна пневмония. Употребата от хора на таблетки или капсули ивермектин крие многобройни потенциални и реални опасности за здравето и живота на хората, поради липсата на доказана терапевтична ефикасност и заради неясната му токсичност. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

В социалните мрежи и дигиталния маркетинг няма универсални формули

Днес почти всеки разбира от дигитален маркетинг. Или поне така се говори. Истината обаче е доста по-различн а, убеден е Иво Илиев, който работи в digital сектора от 2003 г.  Думите му се потвърждават от опита му. Илиев е управител на три дигитални маркетинг агенции, едната от които - BrandFormance, е една от 67 агенции в света, избрана за Facebook..

обновено на 08.03.21 в 12:25

Протест срещу горенето на отпадъци

П ротестно шествие  за по-чиста околна среда без горене на отпадъци организират днес граждански сдружения от София и Девня. Сдружението на граждани “Дишай, Девня”, сформирано преди една година, е с основна кауза срещу инвестиционните предложения, постъпващи в община Девня и РИОСВ-Варна за разкриване на нови или разширяване на съществуващи..

публикувано на 08.03.21 в 10:09

Спира плановият прием в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна

От днес - 8 март, в университетската болница „Света Марина“ във Варна се забранява плановият прием и операциите, съобщават от лечебното заведение. Това се налага заради увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 във Варненска област. Ще се извършват само спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация..

публикувано на 08.03.21 в 08:26

Дарителска кампания по повод 8 март в подкрепа на жени преживели насилие

За трета поредна година Фондация BCause работи за популяризиране работата на организации, които са единствената опора на жени и деца, преживели домашно насилие. По случай 8 март шест неправителствени организации от страната започнаха кампании за набиране на средства за неотложни нужди. Те са участници в акселератора на Фондация BCause,..

публикувано на 08.03.21 в 07:10

497 са регистрираните нови случаи на коронавирус у нас

497 души са новозаразените у нас за денонощие, починали са 21 болни, а 385 са се излекували, показват данните на Единния информационен портал. През изминалите 24 часа са направени 2 971 теста и са поставени 1513 дози ваксини. Данните към полунощ на единния информационен портал сочат, че във Варна..

публикувано на 08.03.21 в 07:05

Европа губи 100 милиарда евро заради "бавната" ваксинация

Европейският съюз може да загуби до 100 милиарда евро поради притесненията на инвеститорите относно "бавния" темп на ваксинационните кампании, пише Агенция „Блумбърг”. Както отбелязва агенцията, борбата срещу коронавируса в Европа върви по-бавно от очакваното и..

публикувано на 08.03.21 в 07:01

Ту слънце, ту облаци за женския празник

Днес ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб от югозапад, в Дунавската равнина от запад. Сутринта е сравнително студено с температури във вътрешността от минус 5 до 0, по крайбрежието 0-2 градуса, през деня температурите ще се повишат и максималните ще са 10-11 градуса, по Северното Черноморие 8-9, за Варна..

публикувано на 08.03.21 в 05:47