Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втора рисунка грейна на фасадата на ОУ "Васил Априлов" във Варна

| обновено на 21.01.21 в 18:15
10
ОУ "Васил Априлов", Варна
Снимка: Д.Дончева

Изображение на Св. Св. Кирил и Методий краси от днес фасадата на ОУ „Васил Априлов“ във Варна. След лика на патрона на училището, това е второто изображение, което  кварталното училище има отвън. Има и още едно – в една от класните стаи на първокласниците, където са изрисувани Хан Тервел и неговата войска.


ОУ „Васил Априлов“ е на 120 години и винаги с голям концерт е чествало своя празник. Сега, заради ковид пандемията, празници и концерти няма и с тези изображения се надяваме да създадем празнично настроение както в децата, така и в техните родители, баби и дядовци, каза за Радио Варна директорът на училището Севдалина Жекова.За да се изрисува лика на патрона на училището на фасадата, помага и община Варна, която предлага това да се направи със специално технологично устройство.

Идеята е до края на учебната година почти всички училища във Варна да бъдат изрисувани с лика на патрона си, разказа Диян Дойчев, който е собственик на фирмата изпълнител. Работи се само при тихо, сухо и слънчево време, защото технологията е доста прецизна. И е единствена по рода си в страната, допълни Дойчев.Устройството отпечатва графики и картини във висока резолюция и цветове. Може да рисува върху всякакъв тип повърхности – дърво, стъкло, метал, дори до 5 - 6 мм. вдлъбнатина. Машината рисува чрез впръскване и има UV-лампа, която изпича полиуретановата боя на момента и на практика тя става вечна, обясни принципа на работа Диян Дойчев.


Рисунката на Светите братя Кирил и Методий, която е на фасадата на училище „Васил Априлов“, е нарисувана за 5 часа, но като към тях се прибави и подготовката – вдигане на скеле, се събират около 8 часа работа за едно изображение, разказа още Дойчев.

Най-трудно е да се намери подходящо изображение, което да бъде изрисувано. Това се извършва от екип специалисти, които изтеглят изображение от интернет, преработват го в нужния файл и го вкарват в машината, която рисува сама.

Следващото училище, което ще има изрисуван лик на патрона на фасадата си е ОУ „Йордан Йовков“ във Варна. А първото, което беше украсено с новата технология, е ОУ "Ангел Кънчев". 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честита Баба Марта

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. Традициите, свързани с 1 март, отбелязват прехода между зимата и пролетта и датират от предхристиянската епоха. Най-позната и разпространена от тях е закичването с мартеници от усукан бял и червен..

публикувано на 01.03.21 в 06:54

Ябълките подобряват паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университета в Куинсланд и Германския център за невродегенеративни заболявания са провели проучване върху мишки. Те култивирали стволови клетки от мозъка на възрастни мишки и..

публикувано на 27.02.21 в 14:44

В очакване на Баба Марта

Варна отново ще посрещне един от най-обичаните български празници – Баба Марта, с двуметровите Пижо и Пенда, които бяха монтирани на входа на Морската градина. Композицията е дело на Венцислав Марков и Христина Цонкова, възпитаници на Националната художествена академия. Те са изработени от метал - желязо, арматура и ламарина, и са..

публикувано на 27.02.21 в 11:04

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Облаците ще се разкъсват на националния празник С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса. Във валежно..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни. Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира..

публикувано на 27.02.21 в 07:52

Да останеш на улицата

Изгонена от квартирата, сама, с багажа.  Това се случва на жена, която е живяла 15 години под наем в блок 23 във варненския квартал "Възраждане".  Случайно я забелязва Вартан Сетракян, който работи в известна куриерска фирма. Вчера сутринта й носи пратка, а по обяд тя е пред входа с целия си багаж.   Чуйте още какво се случва от разказа на Вартан пред..

публикувано на 26.02.21 в 12:19

Счетоводството, съчетано с бродиране "ражда" мартенички

Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници? Отговорът е много лесен - цифрите помагат да се шие, подобно на гоблените. Още повече, че това хоби помага на човек като Антоанета Сърбова да си почине от тежкия ден, прекаран сред документи и изчисления. Антоанета превръща всяко нещо, до което се докосне в интересно бижу, практичен..

публикувано на 26.02.21 в 06:53