Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва тестването на учители от Варненска област с бързите тестове за Covid 19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове за Ковид19 започва в цялата страна от днес. Във Варненска област то ще се проведе от 25 януари до 3 февруари 2021г.  Тестовете са безплатни и доброволни за всички в сферата на образованието.

Организацията се извършва от Регионалната здравна инспекция-Варна и общините. На 21 януари всички директори на училища от областта са получили писма с указания чрез общините. В тях е посочено, че до края на работния ден трябва да предоставят списък за броя на желаещите да се тестват. Тестовете ще се правят в здравния кабинет на съответното училище от медицинските специалисти на учебното заведение, а там където няма такива – от специалист от РЗИ. За целта от здравното министерство са изпратили в училищата подробни указания как се правят антигенните тестове.

Повечето учители от Средното училище „Свети Климент Охридски“ във Варна ще се тестват, каза директорът Петко Петков. От общо 121 души персонал - 95 са заявили желание. Според Петков тестовете са полезни, особено за хора като него, които желаят да се ваксинират срещу Ковид 19, колкото е възможно по-бързо.

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия около 30% от служителите са пожелали да си направят бърз антигенен тест, каза директорът Йордан Михалев. Броят на желаещите е 22-ма души. Той определи като добра инициативата да се тестват учителите, защото така ще се придобие ясна картина за здравословното състояние на педагозите преди началото на втория учебен срок, когато се обмисля да се възстанови присъствената форма на обучение. Но сподели притеснението си, че ако част колегите му се окажат с положителен резултат, ще трябва да излязат в карантина и ще бъде много трудно да им се намерят заместници.

Положително настроени към антигенните тестове са учителите и в Професионалната гимназия по селско стопанство в Суворово, където вече правят графици за връщане на учениците в класните стаи. Някои от практиките са възстановени, но обучението е дистанционно. Половината учители са пожелали да бъдат ваксинирани, каза директорката на гимназията Мариана Великова и допълни, че това ще им даде някакво спокойствие.

В Обединеното училище „Свети Иван Рилски“ в село Червенци, община Вълчи дол, всички учители и непедагогическия персонал ще се тестват. Това са общо 25 души, каза директорът Стелиян Тончев. От началото на пандемията до днес в училището няма нито един случай на заразен с коронавирус, допълни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток в понеделник

От 09:00 ч. до 16:00 ч. временно ще са без ток абонатите в с. Синдел,  с. Тръстиково, с. Разделна,  с. Манастир От 08:00 ч. до 17:00 ч. , без ток ще са в с. Любен Каравелово и с. Слънчево. От 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности без ток ще остане част от с. Каменар. От 09:00 ч. до 16:30 ч. ,без ток заради..

публикувано на 01.03.21 в 06:42

Граждани излизат на пореден протест против бетона по морето

Национален протест против унищожаването на природата по Черноморието свиква коалиция „За да остане природа в България” и инициативата „Зелени закони” на 1 март. Протестиращите настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Според тях новата..

публикувано на 01.03.21 в 06:37

Започват проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в страната

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и..

публикувано на 01.03.21 в 06:35

От днес стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“

Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.  За приема е разпределен бюджет от 5 млн. лв. Кандидатстването е до 12 март 2021г. По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от..

публикувано на 01.03.21 в 06:30

Отново на работа - отварят ресторанти, школи и казина

Частни образователни центрове и школи, ресторанти и казината днес отварят отново врати за клиенти. Възобновяват се и туристическите пътувания в страната. Това се случва съгласно издадената заповед от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която очаквано се разхлабват редица противоепидемични мерки,..

публикувано на 01.03.21 в 06:26

Ще има ли нова община Обзор

При рекордна избирателна активност на референдум в страната, близо 73 на сто от жителите на Обзор и шестте села Приселци, Паницово, Раковсково, Козница, Емона и Баня са поискали отделянето им от община Несебър в самостоятелна такава с център Обзор. От малко нас 2100 души с право на глас, 1193-ма души са гласували „за“ създаването на нова община,..

публикувано на 01.03.21 в 06:17

Красимир Михалев е новият кмет на с. Слънчево

Кандидатът на ГЕРБ Красимир Михалев спечели частичните местни избори и е новият кмет на аксаковското село Слънчево.  Той получава 358 гласа от общо гласувалите 435 души. За кандидата на "БСП за България" Мария Данкова са гласували 36 души, а третият претендент - Добринка Йорданова от "Републиканци за България", е получила 29 гласа. Двама..

публикувано на 01.03.21 в 06:14