Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва тестването на учители от Варненска област с бързите тестове за Covid 19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове за Ковид19 започва в цялата страна от днес. Във Варненска област то ще се проведе от 25 януари до 3 февруари 2021г.  Тестовете са безплатни и доброволни за всички в сферата на образованието.

Организацията се извършва от Регионалната здравна инспекция-Варна и общините. На 21 януари всички директори на училища от областта са получили писма с указания чрез общините. В тях е посочено, че до края на работния ден трябва да предоставят списък за броя на желаещите да се тестват. Тестовете ще се правят в здравния кабинет на съответното училище от медицинските специалисти на учебното заведение, а там където няма такива – от специалист от РЗИ. За целта от здравното министерство са изпратили в училищата подробни указания как се правят антигенните тестове.

Повечето учители от Средното училище „Свети Климент Охридски“ във Варна ще се тестват, каза директорът Петко Петков. От общо 121 души персонал - 95 са заявили желание. Според Петков тестовете са полезни, особено за хора като него, които желаят да се ваксинират срещу Ковид 19, колкото е възможно по-бързо.

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия около 30% от служителите са пожелали да си направят бърз антигенен тест, каза директорът Йордан Михалев. Броят на желаещите е 22-ма души. Той определи като добра инициативата да се тестват учителите, защото така ще се придобие ясна картина за здравословното състояние на педагозите преди началото на втория учебен срок, когато се обмисля да се възстанови присъствената форма на обучение. Но сподели притеснението си, че ако част колегите му се окажат с положителен резултат, ще трябва да излязат в карантина и ще бъде много трудно да им се намерят заместници.

Положително настроени към антигенните тестове са учителите и в Професионалната гимназия по селско стопанство в Суворово, където вече правят графици за връщане на учениците в класните стаи. Някои от практиките са възстановени, но обучението е дистанционно. Половината учители са пожелали да бъдат ваксинирани, каза директорката на гимназията Мариана Великова и допълни, че това ще им даде някакво спокойствие.

В Обединеното училище „Свети Иван Рилски“ в село Червенци, община Вълчи дол, всички учители и непедагогическия персонал ще се тестват. Това са общо 25 души, каза директорът Стелиян Тончев. От началото на пандемията до днес в училището няма нито един случай на заразен с коронавирус, допълни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 26 юли

На 26.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Величково и с. Цонево - клиентите, електрозахранени от ТП 7 и МТП 23. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 26.07.24 в 06:16

Денят започва с облаци, но ще завърши със слънце

Утрото в петък ни посреща с прохладно и ветровито време. Днес денят ще започне с по-значителна облачност, на места все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Постепенно валежите ще спрат и до вечерта облачността ще се разкъса и намалее до ясно. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, привечер ще..

публикувано на 26.07.24 в 06:02

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29