Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наследникът на Меркел е за запазване на антируските санкции и на „Северен поток-2”

Армин Лашет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) в Германия Армин Лашет, който е потенциален наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост, твърди, че няма причина за отмяна на антируските санкции и е необходим напредък в прилагането на Минските споразумения. Лашет заяви, че „в Източна Украйна все още има скрити и явни актове на агресия от Русия”. „Другата част се отнася до прилагането на Минските споразумения и конфликта в Източна Украйна", каза той в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Що се отнася до Минските споразумения, бих искал да видя повече напредък. В тази връзка сега няма причина за отмяна на санкциите”. Непризнаването на Крим като руска територия остава позицията на Германия и Запада, отбеляза Лашет.

Лашет също смята, че Русия в много отношения е враг на Запада, въпреки че трябва да се търсят начини за сътрудничество с Москва по важни теми. „Моята позиция по отношение на Русия е абсолютно прозрачна. Русия е противник в много отношения, но все още има важни въпроси, по които се нуждаем от Русия", каза той. Като пример Лашет посочи усилията за прилагане на Парижкото споразумение за климата, за разрешаване на конфликти като в Либия.

„Това се отнася за много региони в света, където Русия е активна. Тя е част от либийската конференция, организирана от канцлера, и ще участва в изпълнението на иранското споразумение – заедно с ЕС, САЩ и ООН”, каза новият лидер на християндемократите.

Според него е необходимо „да се намерят начини за сътрудничество”. Въпреки това новият лидер на ХДС, който досега се смяташе за приятелски настроен към Руската федерация, призова „да посочат на Русия границите при опитите й да повлияе на балтийските страни и спрямо полските приятели". „Нашата солидарност с алианса не подлежи на уговорки”, аргументира се той.

Лашет заяви, че споделя позицията на сегашното германско правителство за „Северен поток 2” и смята, че този въпрос не зависи от ситуацията с Алексей Навални. „Атаката срещу Алексей Навални трябва да бъде осъдена по най-решителен начин. Русия сега трябва да задържи престъпниците, вместо да задържа Навални”, каза Лашет и призова за незабавното му освобождаване. "Но въпросът дали ще ни бъде доставен газ по суша, или по море, не зависи от това”, подчерта той.

Новият председател на ХДС призова да бъдат взети предвид геостратегическите интереси на Украйна, но отбеляза, че правителството на ФРГ е взело всички необходими мерки за това. „В това отношение споделям позицията на германското правителство по отношение на „Северен поток 2”, каза той.

„Ясно казах, че това е търговски проект. Получаването на газ от Русия е реалност от 50 години, както беше по време на Студената война. И това ще е необходимо в обозримо бъдеще. Ще се нуждаем от газ в обозримо бъдеще, докато успеем да покрием енергийните си нужди от възобновяеми източници”, каза Лашет.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират плановия прием и плановите операции в УМБАЛ "Св. Марина"

Спират плановия прием и плановите операции в УМБАЛ "Св. Марина" от утре заради  увеличаването на заболеваемостта от Covid-19 е Област Варна (над 200 на 100 000 души) и с оглед предприемане на своевременни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщават от лечебното заведение. Разрешено е извършването само на спешни операции,..

публикувано на 05.03.21 в 14:20
снимката е илюстративна.

Фермерско изложение ще се проведе днес в Балчик

Днес от 13 до 18 часа в Балчик ще се проведе поредното фермерско изложение. Гостите на пазара в квартал "Балик" могат да намерят разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, пчелни и млечни продукти, месни деликатеси, сладка и конфитюри, пъдпъдъчи яйца, ядки и сушени плодове, класически и плодови вина.  Сред артикулите са още 100% натурална..

публикувано на 05.03.21 в 13:29

Парламентът отказа доставка на руската ваксина

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП страната ни да предприеме действия за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Управляващите не се съгласиха с тезата на опозицията, че с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на..

публикувано на 05.03.21 в 13:18

Без инсинератори в България

На 8 март граждански сдружения от София и Девня организират акция, протестно шествие  и  изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци.  Събитията по часове: 8:30 - 9:30 - Хората от "Дишай, Девня" ще направят мълчалив протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с няколко снимки-картини с искане за среща с..

публикувано на 05.03.21 в 12:27

Събират опасни отпадъци днес и утре във Варна

Мобилни събирателни пунктове за опасни отпадъци от домакинствата има днес и утре във Варна. До 12.45 пунктът е  в района на пазара Чаталджа на паркинга на ул. "Цар Асен". От 13.45 до 17.30 ще бъде на площад Лаврентий и ул. "Коста Тюлев" Утре опасни отпадъци ще събират  от 9 до 14 часа край сградата на общината до бариерата в близост до бул "Осми..

публикувано на 05.03.21 в 11:22

Сигнал за потенциални нередности около пристанище "Карантината"

Антикорупционният фонд сезира Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ за потенциални нередности по проект за модернизация и реконструкция на пристанище в местността „Карантината“ във Варна. Проектът е на стойност 14 милиона лева, уточняват от неправителствената организация, съобщава БНР. 8 от 14 -те милиона са..

публикувано на 05.03.21 в 11:14

Старт на предизборната кампания

На 5 март се открива предизборната кампания за парламентарните избори, която ще се проведе до 2 април. Изборите ще се състоят на 4 април 2021 г . Имащите право на глас български граждани са 6 732 316. Общо 30 партии и коалиции са регистрирани окончателно за..

публикувано на 05.03.21 в 11:07