Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дъждобран вместо защитно облекло тестват служители във варненско училище

| обновено на 26.01.21 в 13:04
4
Медиците в училище СУ "Св.Климент Охридски", Варна
Снимка: Румен Сарандев

Тестването с бързи антигенни тестове за Ковид-19 на учители и непедагогически персонал в СУ „Свети Климент Охридски” във Варна започна днес. В едно от най-големите централни училища в града 95 души пожелаха да се тестват доброволно от общо 121 души екип на училището. Тестването ще продължи до края на седмицата по определен график. Извършва се от училищния лекар и медицинската сестра. Проба се взема за по-малко от минута, а резултатът е готов за около 15-ина минути, каза за Радио Варна доктор Величка Маринова.


Двете с медицинската сестра са били в РЗИ-Варна на обучение за вземане на проби с антигенни тестове за Ковид-19. Обучението е било кратко, за около три минути, и с различни тестове от тези, които след това са им дали за училището. За да са сигурни, че ще направят всичко, както трябва, училищните медици са търсили  допълнително информация. В почивните си дни са чели тематични статии в интернет, гледали са видео клипове, чели са инструкции, за да могат днес уверено да вземат пробите на учители и служители в училището.

Освен самоподготовка, се е наложило и сами да си осигурят защитни облекла, защото от РЗИ не са им дали такива. Така преди да дойдат днес в училище са минали през китайски магазин със стоки за 1 лев, откъдето са си купили дъждобрани. От училището им осигуряват шлемове, маски и ръкавици. Редно е обаче, пробите да се вземат от специалистите, които са оторизирани за тази дейност, смята доктор Маринова.

"Ние сме от старата гвардия и трябва да можем да се справяме с всичко.", каза още доктор Маринова, която е била дълги години общопрактикуващ лекар. Тя е на 65 години и се притеснява да не се зарази с коронавирус, още повече, че е с диабет и хипертония. "Но щом съм тук - риска си е мой и аз съм решила да продължа да работя.", сподели доктор Маринова.

Първите две проби взети в училището бяха отрицателни. Учител и хигиенист споделиха, че ще са по-спокойни като знаят какво е състоянието им, затова и са пожелали да се тестват с бързите антигенни тестове за Ковид 19.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР: Природният газ поскъпва с близо 2% до 61,91 лв./MWh през септември

Природният газ ще поскъпне с близо 2% през септември, като Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас (MWh), предаде БНР. В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да..

публикувано на 30.08.24 в 19:02
Снимката е илюстративна

Затварят част от бул. „Цар Освободител“ и ул. „Кирил Шиваров“ в събота

Във връзка с провеждане на футболна среща между отборите на ФК „Спартак 1918“ II и ФК „Левски“ София се въвежда временна организация на движението в града в събота. На 31 август за времето от 16:30 ч. до приключване на мероприятието (около 21:30 часа) ще бъде преустановено движението на Пътни превозни средства (ППС) по ул. „Кирил Шиваров“ в отсечката..

публикувано на 30.08.24 в 18:35

По-дълга есенна ваканция, коледната ще е от 21 декември до 2 януари

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане. В проекта на график, предложен от министерството, се предвиждаше ваканция от 10..

публикувано на 30.08.24 в 17:36

Копродукцията "Сбогом, Буенос Айрес" взе голямата награда - "Златна Афродита", на фестивала "Любовта е лудост"

Голямата награда на Международния кинофестивал "Любовта е лудост" е присъдена на копродукцията Аржентина-Германия "Сбогом, Буенос Айрес", съобщи проф. Александър Грозев, артистичен директор на форума. Специалната награда е за филма от Иран "Любимата ми торта" на режисьора Бехташ Санаиха. Наградата за мъжка роля е за унгарския актьор Ласло Шацвай...

публикувано на 30.08.24 в 17:13

Във Варна започва пръскане срещу комари

От понеделник (2 септември) във Варна започва извънредно пръскане срещу комари. Първо ще бъдат обработени площите в Морската градина, след това Аспарухов парк, гробищните паркове и местата, в които заради застояла вода е възможно да има по-голяма популация. Мярката е превантивна и е срещу разпространението на западнонилска треска.

публикувано на 30.08.24 в 16:32

Съветници от ГЕРБ: Варна ще загуби голяма част от средствата за инвестиционни проекти заради некомпетентността на новата администрация

Голяма част от предвидените за инвестиционни проекти на община Варна 100 милиона лева, отпуснати от правителството, ще бъдат загубени заради безпрецедентна некомпетентност на новата администрация на кмета Благомир Коцев. Това заявиха съветниците от ГЕРБ Иван Портних и Тодор Балабанов. Те посочиха, че всички готови проекти досега са от предишната..

публикувано на 30.08.24 в 16:12

Кръводарителска акция на 6 септември в Балчик

На 6 септември 2024 г.  от 9:00 до 13:00 часа в Балчик, х-л Елит (в района на курортна зона Двореца) ще се проведе кръводарителска акция  на Районен център по трансфузионна хематология - Варна.

публикувано на 30.08.24 в 15:35