Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С дъждобран вместо защитно облекло тестват служители във варненско училище

| обновено на 26.01.21 в 13:04
4
Медиците в училище СУ "Св.Климент Охридски", Варна
Снимка: Румен Сарандев

Тестването с бързи антигенни тестове за Ковид-19 на учители и непедагогически персонал в СУ „Свети Климент Охридски” във Варна започна днес. В едно от най-големите централни училища в града 95 души пожелаха да се тестват доброволно от общо 121 души екип на училището. Тестването ще продължи до края на седмицата по определен график. Извършва се от училищния лекар и медицинската сестра. Проба се взема за по-малко от минута, а резултатът е готов за около 15-ина минути, каза за Радио Варна доктор Величка Маринова.


Двете с медицинската сестра са били в РЗИ-Варна на обучение за вземане на проби с антигенни тестове за Ковид-19. Обучението е било кратко, за около три минути, и с различни тестове от тези, които след това са им дали за училището. За да са сигурни, че ще направят всичко, както трябва, училищните медици са търсили  допълнително информация. В почивните си дни са чели тематични статии в интернет, гледали са видео клипове, чели са инструкции, за да могат днес уверено да вземат пробите на учители и служители в училището.

Освен самоподготовка, се е наложило и сами да си осигурят защитни облекла, защото от РЗИ не са им дали такива. Така преди да дойдат днес в училище са минали през китайски магазин със стоки за 1 лев, откъдето са си купили дъждобрани. От училището им осигуряват шлемове, маски и ръкавици. Редно е обаче, пробите да се вземат от специалистите, които са оторизирани за тази дейност, смята доктор Маринова.

"Ние сме от старата гвардия и трябва да можем да се справяме с всичко.", каза още доктор Маринова, която е била дълги години общопрактикуващ лекар. Тя е на 65 години и се притеснява да не се зарази с коронавирус, още повече, че е с диабет и хипертония. "Но щом съм тук - риска си е мой и аз съм решила да продължа да работя.", сподели доктор Маринова.

Първите две проби взети в училището бяха отрицателни. Учител и хигиенист споделиха, че ще са по-спокойни като знаят какво е състоянието им, затова и са пожелали да се тестват с бързите антигенни тестове за Ковид 19.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират плановия прием и плановите операции в УМБАЛ "Св. Марина"

Спират плановия прием и плановите операции в УМБАЛ "Св. Марина" от утре заради  увеличаването на заболеваемостта от Covid-19 е Област Варна (над 200 на 100 000 души) и с оглед предприемане на своевременни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщават от лечебното заведение. Разрешено е извършването само на спешни операции,..

публикувано на 05.03.21 в 14:20
снимката е илюстративна.

Фермерско изложение ще се проведе днес в Балчик

Днес от 13 до 18 часа в Балчик ще се проведе поредното фермерско изложение. Гостите на пазара в квартал "Балик" могат да намерят разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, пчелни и млечни продукти, месни деликатеси, сладка и конфитюри, пъдпъдъчи яйца, ядки и сушени плодове, класически и плодови вина.  Сред артикулите са още 100% натурална..

публикувано на 05.03.21 в 13:29

Парламентът отказа доставка на руската ваксина

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП страната ни да предприеме действия за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Управляващите не се съгласиха с тезата на опозицията, че с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на..

публикувано на 05.03.21 в 13:18

Без инсинератори в България

На 8 март граждански сдружения от София и Девня организират акция, протестно шествие  и  изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци.  Събитията по часове: 8:30 - 9:30 - Хората от "Дишай, Девня" ще направят мълчалив протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с няколко снимки-картини с искане за среща с..

публикувано на 05.03.21 в 12:27

Събират опасни отпадъци днес и утре във Варна

Мобилни събирателни пунктове за опасни отпадъци от домакинствата има днес и утре във Варна. До 12.45 пунктът е  в района на пазара Чаталджа на паркинга на ул. "Цар Асен". От 13.45 до 17.30 ще бъде на площад Лаврентий и ул. "Коста Тюлев" Утре опасни отпадъци ще събират  от 9 до 14 часа край сградата на общината до бариерата в близост до бул "Осми..

публикувано на 05.03.21 в 11:22

Сигнал за потенциални нередности около пристанище "Карантината"

Антикорупционният фонд сезира Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ за потенциални нередности по проект за модернизация и реконструкция на пристанище в местността „Карантината“ във Варна. Проектът е на стойност 14 милиона лева, уточняват от неправителствената организация, съобщава БНР. 8 от 14 -те милиона са..

публикувано на 05.03.21 в 11:14

Старт на предизборната кампания

На 5 март се открива предизборната кампания за парламентарните избори, която ще се проведе до 2 април. Изборите ще се състоят на 4 април 2021 г . Имащите право на глас български граждани са 6 732 316. Общо 30 партии и коалиции са регистрирани окончателно за..

публикувано на 05.03.21 в 11:07