Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бидони с вода съхраняват варненци в кв.Младост заради чести аварии

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Шумен

Два поредни дни жители на варненския кв. Младост останаха без вода от предиобед до полунощ. Безводието в района не е прецедент. Жители на бл.138 , които ни потърсиха разказаха, че авариите са част от битието им в последните няколко години. Внезапното спиране на водата е зачестило през януари, до момента пет пъти. Затова повечето от тях поддържат бидони с вода в резерв, оплакват се и от проблеми с уредите след всяка авария, най-често кранове на чешмите, казанчета в санитарните възли и запушени филтри на перални.   
Водопроводът е близо 50-годишен 
Причината за авариите е остарялата мрежа, с която се захранва районът. Последните бяха по довеждащия водопровод стомана "фи 700", който е на около 50 г.  вече е извън експлоатационния си период и подлежи на подмяна. Той ще бъде подменен, когато се прави разширението на бул.Цар Освободител от община Варна, но кога ще стане това трябва да кажат от общината. Това заяви за Радио Варна главният инженер на ВиК-Варна Петър Карагьозов. 
Мътност и песъчинки във водата след авария
Когато спиранията на водата са в рамките на 12 часа ВиК не дължи неустойки на абонатите, ако е за по-дълъг период от време сме длъжни заедно с общината да осигурим водоноски, каза още инж.Карагьозов цитирайки Наредба 4 на МРРБ за условията и реда за ползване на водоснабдителните и канализационни системи. При пускане на водата се прави промивка на системата и след това се вземат проби, които се дават в РЗИ-Варна, те ги публикуват на своя сайт. Ако се установят отклонения, съответно имаме предписания за някакви корекции. По принцип такива замътвания и песъчинки е възможно и да са от вътрешната мрежа на самия блок, след главния водомер, която е собственост на абонатите. В такива случаи могат да се обадят и да ги промием и прочистим апартаментните контролни водмери, но подмяната на вътрешната инсталация си е ангажимент на живущите, допълни главният инженер на ВиК-Варна. 
РЗИ оповестява контролните проби на своя сайт
Инвестициите на водния оператор се влагат, там където община Варна прави съответната рехабилитация или подмяна на съществуващата улична инфраструктура - асфалт, тротоари, осветление и т.н. Тогава се подменят отдолу водопроводите и канализацията. Това поясни още главният инженер на ВиК-Варна и добави, че за т.г., в инвестиционния план на водното дружество са заложени около 2.5 млн.лв за водопроводи, канализация и прочистване.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Митов е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Даниел Митов е кандидатът за премиер на ГЕРБ, съобщи лидерът на партията и настоящ министър-председател Бойко Борисов. ГЕРБ отново ще предложат за председател на парламента Цвета Караянчева. Готов съм с кабинета. Ще го кажем, когато получим мандат, допълни Борисов. Искат да изчегъртат ГЕРБ, да ни махнат. Обществото ни поиска, от това, което..

публикувано на 14.04.21 в 18:29
Кадър: Забелязано във Варна

Пламна автосервиз на околовръстното във Варна

Автосервиз, в района на Военноморска болница, се е запалил във Варна този следобед. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента.  Изясняват се причините довели до пожара. Щетите са само материални, няма пострадали хора,  съобщиха от полицията.

публикувано на 14.04.21 в 18:08
Аспарухов мост във Варна

Затварят част от Аспаруховия мост заради ремонт

 В четвъртък от 10 ч. до 16 ч., движението в 1,7 км участък от Аспаруховия мост ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За ремонтни дейности на аварирала дилатационна фуга ще бъде ограничено преминаването в платното за Варна, съобщават от АПИ. За осигуряване на безопасност на движението до 9 ч. на 15 април трафикът в компрометирания..

обновено на 14.04.21 в 17:41
Снимка: архив

ДНСК ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в курорти и плажове

Дирекцията за национален строителен контрол ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове. Задължението е в изпълнение на Закона за устройството на територията и е регламентирано в проект на Наредба за принудително изпълнение на заповеди за премахване на преместваеми обекти, поставени на..

публикувано на 14.04.21 в 17:08

Избират най-добрия млад шофьор на България през май във Варна

Кампанията „Най-добър млад шофьор на България” се провежда за 4-та поредна година. Организатори на инициативата са от Съюза на българските автмомобилисти (СБА), чиято основна цел е да провокират младите шофьори да покажат своите знания и умения зад волана. Според председателя на варненския клон на СБА Диан Драганов, единственото в страната състезание..

публикувано на 14.04.21 в 16:00

Дания окончателно спира употребата на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Този ход ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици, съобщи TV 2, цитирана от "Гардиън". Дания беше първата страна, която преустанови употребата на AstraZeneca в средата на март, решение, последвано от повече..

публикувано на 14.04.21 в 14:18
Сийка Милева

Блокирани са над 800 хиляди лева, предназначени за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка..

публикувано на 14.04.21 в 14:11