Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оцеляването на малките и независими кина е под въпрос

Оцеляването на малките и независими кина, които не са част от големите вериги, ще е истинско чудо. Пустеещи салони, освободен персонал, липса на яснота кога бизнесът ще започне да функционира нормално.
Неясно е и бъдещето, пред което е изправено и кино „Петър Слабаков” в Каварна. То е единственото, което работи в този регион на страната. И беше доста посещавано, защото там друго няма. Заради ковид пандемията и ограничителните мерки единствената задача пред неговия стопанин Красимир Тодоров в момента е оцеляването. Той всячески се опитва да предотврати неговото затваряне. Помощ от държавата има, общинският съвет в Каварна опрощава два наема за сградата, в която се помещава кино „Петър Слабаков”. Но приходи няма, а разходите  остават.
"Поддържам агонията му с лични средства и странични дейности на фирмата ми. На 12 март, когато беше първият локдаун, киното беше затворено до края на май месец. И след като отворих в началото на юни, бяха нужни три-четири месеца, за да се възстанови нивото на клиентопотока, до който бях достигнал преди това.
Кино "Петър Слабаков" в Каварна отваря врати през август 2014 година.
"То е едно от най-малките провинциални кина и първото кръстено на името на български актьор. От момента на отварянето му до ден днешен, приоритет за киното са българските и европейските филми. Процентът е над 50."
За трудното положение на малките и независими кина чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт". Кой и кога създава тази творба? Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като..

обновено на 12.04.21 в 11:19

Започват X Великденски театрални седмици с юбилейния спектакъл „100!“

Както стана ясно по-рано, честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април.   Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да..

публикувано на 12.04.21 в 10:06
Зелени оскари

Румънски документален филм за корупцията с надежди за Оскар

С претенции за два Оскара румънското кино "доказа своята стойност", заяви режисьорът Александър Нанау, чийто документален филм стана първата румънска лента, номинирана за престижната награда. „Колектив“, който разказва за корупцията и некомпетентността в здравната система в Румъния след..

публикувано на 11.04.21 в 13:23

"Земя на номади" на Клои Жао спечели наградата на Гилдията на режисьорите

"Земя на номади" на Клои Жао спечели тазгодишната престижна награда за най-добра режисура, присъждана от американската Гилдия на режисьорите на последната голяма церемония преди Оскарите, предаде АФП. В речта си като победител Жао възхваляваше номинираните си колеги, които сега трябва да умуват какво..

публикувано на 11.04.21 в 09:34

Юлиан Костов във фентъзи сериал на Нетфликс

Варненец, актьор и мениджър на номинираната за Оскар Мария Бакалова. На 3 1 години Юлиан Костов вече десетилетие е във филмовата индустрия. Снима се само в чуждестранни продукции и се е въплъщавал в най-различни образи заради изключителното си умение да имитира акценти. В края на месеца ще го видим във фентъзи сериал на стрийминг платформата..

обновено на 10.04.21 в 18:47