Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шедьоври на архитектурата подредени в центъра на Варна

Архитект Дабко Дабков е проектирал над 300 сгради във Варна и много от тях са обявени за паметници на културата. Творческата му кариера започва след дипломирането му в Техническия университет в Мюнхен и се развива през първата половина на 20 век. Именно във Варна Дабков разгръща своя творчески потенциал и прилага усвоените академични знания.

"От по-представителните сгради, които са запазени и до наши дни и по-емблематични в съзнанието на хората, безспорно това е сградата на Аквариума, също така и сградите на Гранд хотел „Лондон“ и Гранд хотел „Мусала“. Също така той, в авторство с архитект Стефан Венедикт Попов, проектира сградата на Търговско-индустриалната камара, по настоящем сградата на Военноморските сили", разказва краеведът Християн Облаков.

В пустеещите заради пандемията, кафенетата на двата хотела, проектирани от архитект Дабко Дабков, са подредени платна на млади таланти. Те са били участници в пленер за рисуване на емблематични сгради във Варна. Организатор на творческата инициатива е “Таляна”, а спонтанната идея за подреждане на експозицията на тези места е на Мария Иванова от сдружението:

"И двете места са проектирани от архитект Дабков, те са в различни стилове, но са долепени една до друга и всъщност идеята ни беше да ги оживим точно с творби на млади таланти от Варна. Творби, в които присъства архитектурното наследство на Варна. Част от тези творби, 5-6, включват точно проекти на архитект Дабков", казва Иванова.

Платната са преместени от постоянното си място - Средното училище за хуманитарни науки и изкуства. Временната артистична намеса в пространство на кафене е нетрадиционна и затова организаторите са направили ефектно представяне. Покрили са платната с драперии, дни преди официалното откриване.

Картините показват колко е важна всъщност красивата архитектура и как тя създава различно усещане за града. Според Мария Иванова на хората не им е все едно в каква среда живеят:

"Когато има множество възстановени сгради, прекрасно реставрирани на една улица и 2-3, които са в отчайващо състояние, те правят още по-силно впечатление и на местните жители, и на туристите, контрастът става много по-силен."

Затова е важно да се грижим за реставрирането на красиви стари сгради - като тези на архитект Дабков. 146 години се навършиха от неговото рождение преди няколко дни, а изложбата в негова памет остава в двете временни места за изкуство в центъра на Варна до 21 февруари.

Чуйте повече в репортажа:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

Джаз до морето тази събота и неделя в Езерец

За шеста поредна година тази събота в село Езерец ще се проведе станалият вече традиционен фестивал на джаз музиката, известен сред хората под името ДжезЕрец. Музикалното събитие се организира от пианистката Павлета Проданова, чието вдъхновение е съчетанието от прекрасна музика с уникалната дива природа на Северното Черноморие. Джаз до морето ще зарадва..

публикувано на 06.08.24 в 11:15

До 15 август приемат заявки за участие в конкурса "Надежди, таланти, майстори" в Добрич

До 15 август е крайният срок за подаване на заявки за участие в XXVII Международен младежки музикален конкурс ,,Надежди, таланти, майстори“. Той ще се проведе в дните от 6 до 10 септември в Добрич. Почетен председател на журито и вдъхновител на конкурса за класическа музика е проф. Виктор Чучков. В Международния младежки музикален конкурс категориите..

публикувано на 06.08.24 в 10:45

Във Варна представят историята на българската рейв култура

История на българската рейв култура представят във Варна на 9 и 10 август. Между 16 и 22.30 часа в петък и събота посетителите ще могат да се запознаят с последния проект на визуалния артист Владислав Илиев, а мястото е културното пространство  ReBonkers на  ул. "Барутен Погреб" 4.  Фотокнигата  “Български Рейв Архив” е естествено продължение на..

публикувано на 05.08.24 в 16:21

Завърши четвъртото издание на конкурса за таланти "Бъди звезда"

На 25-ти 28-ми юли 2024г. в град Варна се проведе Четвъртото издание на конкурса за талантливи деца в сферата на изкуството "Бъди звезда" . В рамките на състезателната програма приблизително 500 млади таланти от цялата страна се изявиха в Концертното студио на Радио Варна и залата на Юнашки салон. Чрез явно гласуване бяха оценени..

публикувано на 05.08.24 в 15:30

Къде е тайната на "Последният милион"?

След цикъла романи „Самодивски сезони“ – „ Орисано“, „Откраднато“, „Обречено“, „Опазено“ -  съвременен поглед към митологията на българския фолкор и фентъзито, Искра Урумова, дългогодишен тв журналист представя новия си роман - "Последният милион". Искра Урумова: Всички имаме нужда от чудеса Откраднете си магия с Искра Урумова Искра..

публикувано на 05.08.24 в 11:37

Изложба във Военноморския музей представя морските традиции, суеверия и ритуали

Във Военноморския музей във Варна на 9 август, петък, от 11 часа, ще бъде открита изложбата „Морски ритуали и традиции“.  Експозицията обхваща  различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните моряшки вярвания, обредни практики и суеверия. С богатство от експонати, графичен материал и специално разработено приложение..

публикувано на 05.08.24 в 09:54