Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широколентов интернет в малки селища ще бъде финансиран с 82 млн. лева

Снимка: dnevnik.bg

Държавен фонд „Земеделие” започва прием на проекти за изграждане на широколентов интернет в малките населени места с европейски средства. За финансирането на проектите е отделен бюджет от 82 млн. лв. по европейската Програмата за селските райони.

През 2019 г., след обявен прием, не се появи нито един проект, а през 2020 г., заради пандемията, финансирането беше пренасочено към COVID-мерките за компенсиране на загубите на фермерите.

Помощ по тази мярка ще бъде предоставяна само за осигуряване на интернет достъп в т. нар. „бели зони” в страната, където за момента няма изградена мрежа. „Бели зони” сега има в 59 общини.

Сега за всички 59 общини с проекти може да се кандидатства само чрез Агенция „Електронно управление”. Така агенцията ще кандидатства за финансиране пред друга държавна агенция, като фонд „Земеделие” може да отхвърли проектите на колегите си от „Електронно управление”, ако те не отговарят на изискванията.

Срокът за подаване на проекти е 1 юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа предизвика задръстване на АМ „Тракия“ в посока София

Задръстване на автомагистрала „Тракия“ в посока София, при 305 км, заради лека катастрофа в лявата лента. Потребители в социалните мрежи съобщават, че тапата е около 4 км. Колите в двете ленти на магистралата се движат с 10 км/ ч. Близо половин час отнема преминаването през участъка. Очакванията са в следобедните часове да има по-натоварен трафик..

публикувано на 08.09.24 в 14:35
снимката е илюстративна

Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас

Бонбони с опасен консервант заливат пазара, особено в малките населени места, алармират читатели на БГНЕС. Сладкишите, които са тип „маршмелоу“ и са най-предпочитани от децата, могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза...

публикувано на 08.09.24 в 14:31
Черна котка за късмет

Времето в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър.  Утре ще е предимно слънчево . Вятърът ще се обърне от изток и югоизток, ще е предимно слаб.  Минимални температури между 11° и 16°, по Черноморието до 19°, максимални между 26° до 31°, по Черноморието малко по-ниски, за Варна минимална около 17°, максимална около..

публикувано на 08.09.24 в 13:49

Интензивен е трафикът на някои от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на МВР на интернет страницата си. Информацията е към 13:00 часа днес. На границата с Румъния трафикът на граничните пунктове 'Видин'', ''Кардам'',..

публикувано на 08.09.24 в 13:24
Добрич

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен

Броят на членовете на доброволните формирования в общините в област Добрич е недостатъчен, а в две от тях – Добрич и Добричка, такива изобщо не са сформирани. Това стана ясно на провело се в Областната управа заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. На заседанието основната разисквана тема е била готовността на общините, службите..

публикувано на 08.09.24 в 12:49

Бойко Борисов: Ще направим и стадиона на Марица, отпускаме 10-11 млн. лева

"След стадиона на Ботев, след стадиона на Локо Пловдив, хората от Марица да не ни гледат накриво, ще го направим и него. Към 10-11 милиона, така че можем да си стиснем ръцете". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред легендата на българския футбол и юноша на Марица Христо Стоичков. Двамата..

публикувано на 08.09.24 в 12:45

Повече от денонощие голяма част от Добрич ще остане без водоподаване

С преустановено водоподаване за около 36 часа, от 8.00 часа на 9 септември, понеделник, до 17.00 часа на 10 септември, ще бъдат централната градска част на Добрич, както и кварталите „Русия 1“, ж.к. „Строител“ 1, 2 и 3 и Северната промишлена зона. Още от Мая Райнова:  Водата се спира във връзка с извършване на строително-монтажни работи..

публикувано на 08.09.24 в 11:47