Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев не подкрепя отмяната на Националното външно оценяване в IV и X клас

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на Националното външно оценяване в IV и X клас, тъй като не считам, че епидемичната ситуация през юни, когато се провеждат изпитите, ще бъде по-лоша, отколкото е сега, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за БНТ.

Отмяната на матурите за IV и X клас бе поискано от омбудсмана Диана Ковачева.

„Дадохме възможност I-III клас да се удължи с три седмици учебната година, IV-VI клас с две седмици. 313 училища избраха тази възможност. Повече от 300 училища ще учат през юни, за сметка на декември”, каза още министърът.
Той сподели, че желанието от началото на учебната година е да има максимум присъствено обучение, но осъзнава, че това е трудно осъществимо. Ако върнем всички ученици, рискуваме след това всички отново да останат вкъщи, допълни Вълчев.
„Януари, февруари са най-епидемичните месеци през годината. През януари имахме относителен късмет – мерките дадоха ефект. Успяхме да направим така, че близо половината ученици да учат през целия месец и това е най-добрата новина”, посочи министърът.

По думите му, онлайн обучението е предотвратило натрупването на дефицити, забавянето в образователното развитие на децата. То е алтернатива на нищото, но в никакъв случай не е пълноценна алтернатива на присъственото обучение.

„Въпросът е не дали, а в каква степен училищата и учениците допринасят за разпространение на заразата? В някои случаи повече, в други – по-малко, в зависимост от възрастта на учениците, от предприетите мерки. Доказа се тезата, че малките деца не са основните заразители. Колкото по-малки са децата, по-малко рецептори имат, по-малко репликират вируса, безсимптомните преносители по-малко заразяват. Проблемът са не децата, а класната стая", каза още Вълчев.

Според него системата като цяло функционира, но проблемът е, че електронното обучение от разстояние не може да бъде компенсаторна заместваща алтернатива на присъственото обучение – намалява мотивацията за учене, ефективността на педагогическото взаимодействие не е толкова силна, и тези загуби са толкова по-големи, колкото по-малка е възрастта на децата.

Вълчев обясни, че повечето родители искат децата им да учат в клас. „Настроенията се менят – преди два месеца общественото мнение беше разделено, а сега родители и учители са категорично са сигурни за присъственото обучение. Единственото, което можем да сложим на везната срещу здравето, е образованието. Това е, за което поехме риск", допълни той.

За тази седмица има малко увеличение на случаите спрямо миналата, но като цяло сме в благоприятен сценарий. Ако този сценарий се задържи, можем да се мисли за по-голямо разхлабване.
Учителите са настроени предпазливо, а не антиваксърски, отбеляза министърът на образованието. Въпреки това, желание за ваксинация са заявили 24%, посочи Красимир Вълчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

При въвеждане на еврото масовите глоби да се закръглят две към едно

Публикуваха за обществено обсъждане законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи. Целта е да се подготвят платежните системи за въвеждане на еврото.  Сред предложенията е закръгляне на лева към еврото в съотношение две към едно. Например 100 лв. се заменят с 50 евро, 600 лв с 300 евро   и т.н...

публикувано на 10.09.24 в 07:07

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  10.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна –..

публикувано на 10.09.24 в 05:57

Постепенно увеличение на облачността във вторник

Днес облачността от запад постепенно ще се увеличи и следобед главно по южното крайбрежие, а привечер и над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През нощта срещу сряда валежите постепенно ще обхванат по-голяма част от района. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизточна четвърт, а до края на деня ще..

публикувано на 10.09.24 в 05:56

Борбата с минната опасност сред задачите на учението "Sea Breeze"

Борбата с минната опасност и отработването на тактически техники и процедури е сред задачите на учението "Sea Breeze", което започва днес в Черно море в акваторията на България и продължава до 20 септември. Паралелно ще се проведе и конференция на командирите на ВМС на 10 и 11 септември, с участието на 13 държави, сред които и Украйна и над 150..

публикувано на 09.09.24 в 18:43

Кметът Благомир Коцев към учителите: Имате пълната ни подкрепа, отделили сме много средства за образование

Имате пълната подкрепа и съдействие от страна на Община Варна. Отделили сме много средства за образователна инфраструктура – за изграждане на нови бази, ремонт и оборудване, осигурени по различни програми. Правим всичко възможно това да се случва по най-гладкия и добрия възможен начин. С тези думи кметът на Варна Благомир Коцев се обърна към директорите..

публикувано на 09.09.24 в 18:36

Увеличават се забраните за защитени зони "Калиакра" и "Комплекс Калиакра", тече обществено обсъждане

О бществено обсъждане на проектозаповеди за изменение и допълнение на режимите на защитени зони  „К омплекс Калиакра “ за местообитанията и „К алиакра ”  за птиците  обявяваМинистерството на околната среда и водите съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие . З ащитена зона  BG0002051 „Калиакра“  за опазване на дивите..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Организират публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 година

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет на Варна за 2023 година ще се проведе утре. Ще бъде представен и отчета за сметките на средства от ЕС.  Събитието ще се състои   от 15:30 до 17:00 часа  в зала „Пленарна“. Повече информация и проектоматериалите можете да намерите  ТУК .

публикувано на 09.09.24 в 17:36