Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зелени критерии за европейските пари

Снимка: ec.europa.eu

Зеленият пакт трябва да направи Европа климатично неутрална до 2050 година. Зелената сделка е шанс и за пострадалата от Covid-19 икономика. Първо обаче трябва да бъде изпълнен Планът за възстановяване, а едва след това бизнесът може да мисли за инвестиции в преминаването от двигатели с вътрешно горене към електромобили.  Как обаче Зелената сделка може да бъде обвързана с връщането на тежката индустрия в Европа и кой тогава би бил приоритетът за стария континент? Въпросът бе повдигнат заради коронавируса и последвалото изнасяне на тежките производства от Азия и Латинска Америка,  коментира икономистът Георги Ганев от Института за либерални стратегии. 

Българските власти показват най-силна тревога от ефекта, който зелената сделка ще окаже върху родната енергетика, в частност ТЕЦ-овете, които горят въглища, обяснява икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Европейските пари за България са обвързани с върховенството на закона и спазване на европейските ценности. Въпросът е обвързани ли са със Зелената сделка? И дали ако определена част от тях не бъдат похарчени, ще бъдат получени други? Според евродепутата Андрей Новаков обвързаност съществува, но тя е по-скоро в обратна посока. "По-скоро са в симбиоза, което означава, че Европейският съюз вероятно ще се опита да приложи зелени критерии към финансирането, свързано с възстановяването на икономиката от пандемията Ковид-19."

Чуйте повече в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"AstraZeneca" няма да се прилага при жени под 60 г., застрашени от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС...

публикувано на 19.04.21 в 16:28

"Росенец" е вече официално плаж

Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица. След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни..

публикувано на 19.04.21 в 16:16

Христо Иванов: Основният ни фокус е да има правителство

Втората сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяната. Отговорността е възложена на ИТН, ако бъде потърсена нашата подкрепа ние ще подходим отговорно и конструктивно без да поставяме условия предварително, но с ясна ориентация към нашата програма за това какво трябва да свърши едно правителство. Това заяви Христо Иванов от..

публикувано на 19.04.21 в 16:08

Времето утре - дъждовно и ветровито

Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, които през деня постепенно ще отслабнат. Вятърът ще е предимно слаб от север, но през деня временно ще се усили до умерен и ще се преориентира от запад, по Черноморието от югозапад. Минималните температури ще са между 5° и 8°, а максималните от 10° до 13°. За Варна минимална температура 8°, а..

публикувано на 19.04.21 в 15:30

Адресите без вода този следобед

Варна: - част от курортен комплекс Чайка от 10,30 часа до около 17 часа; - районът около ф-ка "Христо Ботев" и Барутен погреб от 12 ч. до около 17 ч.; - част от кв."Трошево" от 13 ч. до около 19 ч.; - районът между улиците: "1-ви май";"Г.Стаматов";"Нишава" и "Св.Кирил и Методи" от 9 ч. до около 17 ч. Добрич: ул...

публикувано на 19.04.21 в 15:21

280 възрастни хора от Варна ползват патронажна грижа

Българският червен кръст във Варна и общината осъществяват съвместен проект "Патронажна грижа", който обхваща близо 500 възрастни хора, за които полагат грижи 48 медицински сестри, социални работници и психолози. Досега са обхванати 280 души, но интересът към услугата е голям. Tова съобщи Милена Сиракова-директор на БЧК. Даниела Стойнова разговаря..

публикувано на 19.04.21 в 15:16
Държавният глава Румен Радев се срещна за консултации с представители на парламентарната група на ДПС. На снимката: Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Аймед Ахмедов.

ДПС с подкрепа за правителство от трите нови партии в Народното събрание

Имахме възможност вечерта на изборите, а и след това да изразим нашата оценка за провелите се избори и сега ще повторим. Ние разчитаме вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна, промяна в няколко насоки – да спрем омразата на разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, да възстановим политическата..

публикувано на 19.04.21 в 15:01