Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Варна събраха над 3 тона отпадъци

Над 3 тона отпадъци успя да събере сдружение BG Бъди активен през миналата година в района на Аладжа манастир, край труднодостъпни плажове и при подводни акции във Варна, това каза за Радио Варна Румяна Киризиева от сдружението. "През тази година ще продължим да работим в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране на местните власти за проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.“ Една от целите е да се повиши нивото на гражданската активност и отговорност към замърсяване, почистване и облагородяване на публични пространства.

Сдружението предвижда да постави табели по варненските плажове, които да напомнят, че фасовете трябва да се изхвърлят в кошчетата за боклук, а не да се заравят в пясъка. "Фасовете са най-големият замърсител", каза Киризиева.

Според изследване, извършено през 2020-а година, гражданите като цяло са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда, като едва 3% заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда. Интересен с отговорът на въпроса: „Колко често гражданите реагират когато станат свидетели на изхвърляне на отпадъци?“, който рязко контрастира с предното твърдение. Резултатите показват, че САМО около една шеста от гражданите (15,4%) реагират често на такива прояви, а едва 3,7% го правят редовно. Повече от една трета от тях (36,7%) никога не реагират на такива прояви. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

обновено на 19.04.21 в 16:31

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00