Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори опит в Провадия да бъде изграден подходящ дом за хора с физически увреждания

9
Домът до ЖП-гарата в Провадия
Снимка: Д.Дончева

Строеж на нова сграда за хората с физически увреждания от старческия дом в Провадия планира да започне общината през тази година. От 25 години те живеят при неподходящи условия в старата сграда на автогарата, която се намира до ЖП-гарата в края на града и бе пригодена за старчески дом. Въпреки това, тя не отговаря на критериите за местоживеене на хора, още повече на хора с увреждания, каквито са потребителите, каза за Радио Варна заместник-кметът на община Провадия Стефка Христова.

Макар, че са обособени стаи с нови легла към тях няма санитарен възел и се налага хората да ползват по една обща тоалетна и на двата етажа. 

Новият строеж ще е втори опит в общината да се осигури подходящо място за дом на възрастните в нужда. От средата на 90-те години на миналия век, до Спешния медицински център в града, започна строеж на 4-етажна сграда с тази цел, но преди да бъде окончателно завършена, държавата спря финансирането и тя така и не заработи.


Тогава, според европейските изисквания, в страната се извършваше процесът по деинституционализация за извеждането на деца и възрастни хора от старите социални домове в нови - близки до семейната среда. През годините дострояването на старческия дом беше частично финансирано - от Японското правителство по проект „Достоен живот за хората с увреждания“,  през 2009 година по проект „Красива България“ са довършвани мазилки и подови настилки, а с пари от Социално-инвестиционен фонд е направена хидроизолация. Но до краен резултат не се стига.


Парцелът за строеж на новата сграда е непосредствено до тази, която не е завършена, каза още Стефка Христова. Определени са 340 кв.м. Предвижда се да има дворно пространство, което да бъде оборудвано с градинки, беседки и пейки. Новата сграда ще изпълнява услугата на Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване със среда близка до семейната. Капацитетът ще е за 16 души. Финансирането е по програма „Региони в растеж“ на стойност близо 524 000 лева. По план строителните дейности трябва да започнат тази година и да завършат през 2022 г.

В сегашната сграда на старчески дом в Провадия са настанени 26 души, каза още Стефка Христова. В новия център няма да има места за всички, затова се предвижда част от хората да бъдат настанени в подходящи за тях социални домове намиращи се на територията на общината. Ако се наложи ще търсим услугите и на домове от Варна, допълни заместник-кметът.

А междувременно за построената, но недовършена сграда за старчески дом в Провадия, едната идея е да бъде предложена за довършване от частен инвеститор, който да развива същата социална дейност, каза от своя страна кметът на града Жоро Илчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29