Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно каква е крайната цел на проучването на МОН сред родителите за тестване на учениците за коронавирус

Снимка: БТА


Национална мрежа за децата изрази несъгласие с начина, по който бе разпространена анкета сред родителите, в която трябва да посочат съгласни ли са или не децата им да бъдат изследвани с антигенен тест за коронавирус. Проучването се провежда онлайн от Министерството на образованието /МОН/ чрез анкета, която бе изпратена в края на миналата седмица по електронен път до родителите чрез съответните училища, в които учат децата им. Участието в проучването е доброволно, а срокът за попълване на анкетата е различен в различните училища в страната. Някои нямат посочен краен срок, а за други вече е изтекъл. Това показа и проверка на Радио Варна във варненски училища.


Смятаме, че тази анкета се разпространи много бързо, в различни формати, а на места родителите е трябвало да впишат освен своето име и името на детето си. Това каза за Радио Варна Пламена Николова, програмен координатор „Политики за деца“ в организацията. Според нея родителите не правят избор на база информирано съгласие, защото от вида на анкетата не става ясно какви са крайните й цели.

Абсолютно не е ясно как се събират и отчитат тези данни, какво значат те и как ще бъдат представени, каза още Николова и допълни:

„Най-важното и притеснително е, че когато се прави едно такова проучване на мнението дори и само сондиращо нагласи, е необходимо да се представи цялата информация за това с какво човек се съгласява или не се съгласява. В тази анкета това не се вижда. Няма яснота, освен, че ще се прави някакъв антигенен тест какво ще се случи, кой ще го прави, дали ще обхване всички възрастови групи деца и само за учениците ли ще е, или ще включва и децата от детските градини, защото и в тях се прави допитване до родителите. Ако се стигне до тестване, какво ще означават положителните резултати и какви ще са последствията – ще има ли карантиниране на класове или затваряне на училища.“

Според Национална мрежа за децата е редно преди МОН да спусне такава анкета, да направи едно добре информирано съобщение с каква цел проучва мнението на родителите и за какво точно ги пита. Така направеното проучване няма да доведе до нищо, защото част от родителите няма да се включат в него, тъй като не е ясно за какво точно се съгласяват или не, каза още Пламена Николова. Това от своя страна няма да доведе до ясна представя каква е нагласата на родителите за провеждане на антигенни тестове сред децата им.

Най-голямото ни опасение е, ако МОН вземе решение за формата на обучение – дистанционна или присъствена, на база на това проучване. Ако се прави някакво тестване на учениците изобщо, то трябва да е скринингово, да е често, а не еднократно, защото няма никакъв смисъл да е само веднъж. Има тестове, които не са инвазивни, а с жабурене и те са по-подходящи, особено за малките деца, каза още Пламена Николова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45