Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поредна наредба за менюто в училище


Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това определя Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, която влезе в сила на 13 февруари. Според документа е допустимо децата да получават мляно месо и лютеница, но само ако са произведени според браншовите стандарти. Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол. Според новата наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

Въпреки множеството нормативни документи, снимки в социалните мрежи продължават да показват лошо качество на храната, която получават децата в училище. Поражда се въпросът - наредбите ли са написани лошо или никой не ги спазва, защото липсва контрол? За коментар потърсихме Богомил Николов от асоциация "Активни потребители":

Наредбите, дори и да са съвършени, не струват нищо, ако не се прилагат правилно. За да се прилагат, ние трябва да имаме гаранции от страна на контрола, а хората, които приготвят и доставят тези храни, трябва да имат респект от този контрол. Знаем, че от години контролната дейност в тези заведения не е прозрачна – нито имаме информация за броя и вида на проверките, нито има възможност за участие на заинтересованите страни – родителски комитети, представители на медиите и на гражданските организации. Ако в проверките участват такива представители, то ще има по-голямо доверие в контрола.

Богомил Николов смята, че трябва да има елемент на непредвидимост и непредсказуемост:

В уречен ден и час се събираме и ние посочваме къде да бъде направена проверката. Не виждам проблем този подход да се използва за училищата и детските градини.“

Има множество вредни съставки, които не са видими след лабораторен анализ, коментира нутриционистът Ивелина Любомирова:

Кой следи за стойностите на млечно-киселите бактерии, питам аз, защото е необходимо определена пропорция между тях, за да се постигне точно тази киселинност, тази ферментация и тази полезност. Всички млекари знаят, че не става въпрос толкова за консерванти, колкото за ензими. Когато ги вложиш в производството на кисело мляко, те си свършват работата, но лабораторно не могат да бъдат хванати, тъй като не са видими.“

Любомирова, която е собственик на занаятчийска фабрика за веган и безглутенови продукти, задава въпроси за контрола, за да няма корупция и порочни практики в целия процес:

Когато искаш да произвеждаш определен продукт, отиваш в Агенция по храните, показваш си продукта и търговската документация, подготвена от технолог, който задава какви параметри да изследва агенцията. Не трябва ли държавата да каже какви да са допустимите граници?!

Сигнали към Българска агенция по безопасност на храните може да се подават на тел. 0700 122 99.  

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе,..

обновено на 17.04.21 в 09:39