Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворени врати обявява музикалното училище във Варна тази събота

Музикално училище-Варна

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ се готви за ново издание на фестивала "Традиция с бъдеще". По това време ще се проведе и поредният Ден на отворените врати – една утвърдена практика, която се радва на голяма популярност сред родители и бъдещи ученици. Преди броени дни училището посрещна любопитните кандидат първокласници, а сега – на 20 февруари, събота, ще отвори вратите си за кандидатите за пети клас и техните родители.

На 20 февруари училището ще отвори врати в 9:00 за консултациите за художници, а в 10:00 за танцовите и музикалните специалности. Участието в консултациите е само по предварителен график, а записването става на тел. 052 620 725 и 0876 077 569 от 8 до 16 часа. Крайният срок за записване е четвъртък, 18.02.2021.

Денят ще даде и старта на дългоочаквания фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“, който трябваше да се проведе през декември, но беше отложен заради епидемичната ситуация.

В 13:00 на 20.02. ще бъде официално открито преобразеното коридорно пространство на историческата сграда на НУИ „Добри Христов“. Новата визия е плод на инициативата „Изкуство в крачка“, която превръща училищните коридори в изложбени галерии. „Досега всички бяхме ежедневно потопени в звуковата среда на репетиращите ни музикални таланти, а отсега нататък всеки ден ще бъдем обгърнати и от картините, създадени в нашите ателиета за визуални изкуства“ – споделя Румяна Петрова. – Вярваме, че така всеки един от нас – и учителите, и особено учениците – ще оценява при всяка своя крачка привилегията да бъде част от живия храм на изкуството във Варна“.

Кулминация на фестива ще бъде гала концертът „Традиция с бъдеще“ на 23 февруари. От 18:30 той ще събере в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център представителните състави на училището. На голямата сцена ще излязат класически и фолклорни хорове, оркестри и ансамбли, а специално място в програмата ще имат балетът и българските танци.

25 февруари е паметна дата за училището – на този ден през 1945 основателите на Музикалното училище са представили официално с концерт пред варненската публика новооткритото учебно заведение, демонстрирайки своя талант и заявявайки своята отговорност към изграждането на бъдещите варненски музиканти. Тази година отбелязваме „76 години от началото“ с концерт на учителите в Градската художествена галерия от 18:30.

На 27 февруари от 11:00 в Концертната зала на НУИ най-малките ученици ще покажат как се справят със сложността на ансамбловото свирене сами, без помощта на своите учители, в концерта „Артисти от бъдещето“.

На 1 март солистите от специалност „Поп и джаз пеене“ ще докажат, че могат да пеят и без микрофон в рецитала „Акустична версия“ в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа.

На 2 март млади талантливи китаристи и скулптори ще направят съвместна арт инсталация „Музика и форма“ в Арт салона на Радио Варна от 18:30.

На 3 март от 18:00 училището ще представи във Фестивалния и конгресен център спектакъла „Магията на българската музика и танц“. Събитието е организирано в партньорство с Община Варна.

На 4 март в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа клавирна катедра ще представи своя специален проект „Партньори по клавишите“, в който учители и ученици свирят в клавирни дуа рамо до рамо на сцената.

Фестивалът ще завърши на 5 март с концерта „Европейската традиция във Варна“, в който солисти и камерни ансамбли ще представят музиката на Европа в Градската художествена галерия от 18:30 часа.

Всички събития от програмата на фестивала ще бъдат провеждани при спазване на мерките за безопасност, а посетителите ще е необходимо да бъдат с маски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35