Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворени врати обявява музикалното училище във Варна тази събота

Музикално училище-Варна

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ се готви за ново издание на фестивала "Традиция с бъдеще". По това време ще се проведе и поредният Ден на отворените врати – една утвърдена практика, която се радва на голяма популярност сред родители и бъдещи ученици. Преди броени дни училището посрещна любопитните кандидат първокласници, а сега – на 20 февруари, събота, ще отвори вратите си за кандидатите за пети клас и техните родители.

На 20 февруари училището ще отвори врати в 9:00 за консултациите за художници, а в 10:00 за танцовите и музикалните специалности. Участието в консултациите е само по предварителен график, а записването става на тел. 052 620 725 и 0876 077 569 от 8 до 16 часа. Крайният срок за записване е четвъртък, 18.02.2021.

Денят ще даде и старта на дългоочаквания фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“, който трябваше да се проведе през декември, но беше отложен заради епидемичната ситуация.

В 13:00 на 20.02. ще бъде официално открито преобразеното коридорно пространство на историческата сграда на НУИ „Добри Христов“. Новата визия е плод на инициативата „Изкуство в крачка“, която превръща училищните коридори в изложбени галерии. „Досега всички бяхме ежедневно потопени в звуковата среда на репетиращите ни музикални таланти, а отсега нататък всеки ден ще бъдем обгърнати и от картините, създадени в нашите ателиета за визуални изкуства“ – споделя Румяна Петрова. – Вярваме, че така всеки един от нас – и учителите, и особено учениците – ще оценява при всяка своя крачка привилегията да бъде част от живия храм на изкуството във Варна“.

Кулминация на фестива ще бъде гала концертът „Традиция с бъдеще“ на 23 февруари. От 18:30 той ще събере в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център представителните състави на училището. На голямата сцена ще излязат класически и фолклорни хорове, оркестри и ансамбли, а специално място в програмата ще имат балетът и българските танци.

25 февруари е паметна дата за училището – на този ден през 1945 основателите на Музикалното училище са представили официално с концерт пред варненската публика новооткритото учебно заведение, демонстрирайки своя талант и заявявайки своята отговорност към изграждането на бъдещите варненски музиканти. Тази година отбелязваме „76 години от началото“ с концерт на учителите в Градската художествена галерия от 18:30.

На 27 февруари от 11:00 в Концертната зала на НУИ най-малките ученици ще покажат как се справят със сложността на ансамбловото свирене сами, без помощта на своите учители, в концерта „Артисти от бъдещето“.

На 1 март солистите от специалност „Поп и джаз пеене“ ще докажат, че могат да пеят и без микрофон в рецитала „Акустична версия“ в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа.

На 2 март млади талантливи китаристи и скулптори ще направят съвместна арт инсталация „Музика и форма“ в Арт салона на Радио Варна от 18:30.

На 3 март от 18:00 училището ще представи във Фестивалния и конгресен център спектакъла „Магията на българската музика и танц“. Събитието е организирано в партньорство с Община Варна.

На 4 март в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа клавирна катедра ще представи своя специален проект „Партньори по клавишите“, в който учители и ученици свирят в клавирни дуа рамо до рамо на сцената.

Фестивалът ще завърши на 5 март с концерта „Европейската традиция във Варна“, в който солисти и камерни ансамбли ще представят музиката на Европа в Градската художествена галерия от 18:30 часа.

Всички събития от програмата на фестивала ще бъдат провеждани при спазване на мерките за безопасност, а посетителите ще е необходимо да бъдат с маски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Q-Jazz Festival - джазът на младите, започва днес

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival - Джазът на младите! Плажът на рибарското селище "Карантината" става джаз сцена на  11, 12 и 13 юли.   В ходът свободен . Тази година любителите на джаза могат да се насладят на изцяло авторкси репертоари. Фестивалът е създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36