Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Йонко Кунчев: Методът за идентификация на престъпници чрез изземване на миризми е сериозно подценен в България

Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев е едно от големите имена в българската криминалистика с богат практически, изследователски и преподавателски опит. Той има огромен принос за повишаване нивото на криминалистическата подготовка на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. В момента е декан на Юридическия факултет и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи”. Наскоро излезе от печат вторият том на монографията му „Курс по криминалистика”. В интервю за Радио Варна, проф. Кунчев каза, че в книгата са включени четири фундаментални за криминалистическата наука теории – за следите, диагностиката, диференциацията и идентификацията.

Одорологична идентификация

Той обръща особено внимание на одорологичната идентификация на извършители на престъпления. По думите му, одорологичният метод, който представлява изземването на миризма от дадено място или предмет, е изключително подценяван в България.

„Тенденцията е методът да остане в историята, защото редица одорологични лаборатории в страната са вече закрити, включително и Националната одорологична лаборатория. Причината е, че много от магистратите вече не признават доказателственото значение на резултата от одорологичната експертиза”, каза проф. Йонко Кунчев и допълни, че не го признават, защото не познават добре същността на този метод.

„Затова във втория том на Курса по криминалистика съм отделил цяла глава на одорологичната идентификация и параграф за одорологичните следи”, поясни още авторът.

Той е посочил и гаранциите за достоверност на този вид експертиза, основани на съдебната практика и тълкувания на Върховния касационен съд.

„Подценяването на одорологичната идентификация, означава че се пропускат възможности за разкриване на обективната истина. И тук възниква въпросът, ако се игнорира този метод, дали органите на досъдебното производство и съда, са изпълнили произтичащото от чл. 13, ал.1 от НПК задължение да вземат всички мерки за разкриване на обективната истина в наказателния процес? Няма как да игнорираш един метод и да казваш, че си взел всички мерки”, каза проф. Йонко Кунчев. 

Той се надява именно с Курса по криминалистика да помогне за възраждането на одорологичната идентификация.

Очаква се следващият том да излезе през януари догодина. Ще има и четвърто издание на монографията.

Интересът към криминалистиката

Проф. Йонко Кунчев изрази задоволството си от факта, че в последните години криминалистическата наука се радва на огромен интерес от страна на студентите.

„Криминалистиката е пряко свързана с практиката. В нашия университет, практическите обучения се провеждат в двата специализирани кабинета”, поясни деканът на Юридическия факултет. Според него, така се дава възможност на студентите да приложат практически методите за събиране и изследване на доказателства.

Възможностите за реализация

„Най-често студентите, завършили специалностите „Криминалистика” и „Защита на национална сигурност”, след това намират реализация в службите за сигурност и системата на МВР”, поясни проф. Кунчев и допълни, че кандидатстват за работа на общо основание, а не с преференции, за разлика от завършилите Академията на МВР.

„Подготовката, която срудентите получават в нашия университет, не отстъпва с нищо на тази на техните колеги от академията. Не е нормално студент, който е преминал 4-годишно обучение в университета, да трябва да минава наново 6 или 9-месечен курс при постъпване на работа в системата. Това не е финансово рентабилно за държавата. Нека ръководители от министеството да идват във Варна и да си подбират най-добрите кадри. Това ще е от полза и за двете страни”, каза още проф. Йонко Кунчев.  

Студентите проявяват голям интерес и към комплексната магистърска програма „Съдебни експертизи”, чийто ръководител е проф. Кунчев.

Предизвикателствата пред професията

Според него, предизвикателствата пред професията на криминалистите са много, особено с напредването на технологиите.

„Дигитализацията в областта на криминалистиката се развива много бързо и динамично. Технологиите помагат за разкриването на престъпления, но да не забравяме, че могат да послужат и за извършване на престъпления. Затова сме свидетели на едно постоянно „състезание” между извършителите и разследващите органи”, поясни проф. Йонко Кунчев.

Чуйте цялото интервю на Иван Барбов с проф. Йонко Кунчев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20