Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киберсигурността зависи от чистачката до директора

Снимка: nato.int

За информационната сигурност и нейното управление принос трябва да имат всички - от чистачката до изпълнителния директор. Така Явор Фурнаджиев, водещ специалист в областта на киберсигурността, обори мита, че за информационната сигурност изцяло е отговорен IT-отделът на фирмата.  „Имплементирането на системата за информационна сигурност не е IT-проект, а е бизнес стратегически проект, който засяга всеки в дадена организация“, обясни Фурнаджиев на студентите от Икономически университет – Варна в рамките на Седмицата на дигиталното обучение „Digital Force Week“. Той съобщи, че 43% от кибератаките в световен мащаб са насочени към малките и средни предприятия /МСП/.  Според него причини за високото число успешни атаки са митовете сред голяма част от ръководителите на фирмите:

Ние сме много малка компания, за да бъдем обект на кибератака; не притежаваме ценна информация; имаме антивирусна програма и защитна стена, значи сме защитени; цялата ни информация е в облака; трите основни доставчика на облачни услуги - Microsoft, Google и Amazon, съхраняват нашата информация, значи можем да си я възвърнем във всеки един момент. Това е абсолютно погрешно, понеже информацията може да бъде безвъзвратно загубена.“

50% от МСП са станали обект на кибератаки, а 60% от пробивите са били причина предприятията да излязат от бизнеса и да не могат да продължат своята дейност.

Киберпрестъпниците не се интересуват нито от типа бизнес, нито от това колко голяма е фирмата и чия е собствеността. Целта им е да се инфилтрират и да извлекат съответната полза.

През 2019 година пробивите в информационната сигурност на МСП са се увеличили повече от пет пъти. 86% от тях са били финансово мотивирани. Всяко едно от 323 писма е злонамерено, за сравнение един средностатистически служител получава около 120 мейла на ден.“ 

Подробностите чуйте от звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Активна работа по проекти в училището в Синдел

Екология и творчество, подходящи професионални паралелки и много работа в екип. Това е успешната формула на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Синдел, Варненска област.  Общо 215 деца от I до XII клас се обучават в училището, като 92% от тях са от уязвими групи. За интеграцията на по-големите ученици спомага образованието в професионални..

публикувано на 19.04.21 в 10:32

Младежки клуб и кът за отдих в село Страшимирово

В белославското село Страшимирово от началото на април вече си имат младежки клуб. Любопитното е, че той се намира в една сграда с пенсионерския клуб.  Кметството е ремонтирало сградата преди години и в момента там има приемственост между поколенията. "Истината е, че младежите нямаше къде да се събират, да разговарят, чисто човешки, да..

публикувано на 19.04.21 в 09:30

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация. Готова е за пясъкоструене. Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция. Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна. В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода",..

публикувано на 18.04.21 в 13:32
Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.

Домакинската работа подобрява мозъка

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора, установи канадско изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес". Проучването на специалисти от изследователския център за възрастни хора "Бейкрест" в Торонто, Канада, показа, че възрастните, които прекарват повече време в домакинска работа, имат..

публикувано на 18.04.21 в 13:06
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе,..

обновено на 17.04.21 в 09:39