Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътят от емоционалното преяждане до златните медали в спорта

3
Снимка: Binge off

Може ли човек да се трансформира – физически и психически? Да пребори сериозно хранително разтройство и да стане двукратен републикански шампион по силов трибой? Младата варненка Жасмина Гевезиева е доказателството, че това е възможно със силна воля и хъс.

Всичко започва през тийнейджърския период и за съжаление продължава много дълго до осъзнаването на проблема. Цели 12 години Жасмина се бори със системни преяждания на емоционална основа или хиперфагия, какъвто е медицинският термин на хранителното разстройство.

Минала съм през много етапи, но когато става дума за системни преяждания има много ясни индикации - чувстваш се обезпокоен около храна, не искаш да се храниш в компанията на други хора, изяждаш много големи количества храна за много кратко време, което същевременно води след себе си до подуване, рязко покачване на килограми.”, разказа Гевезиева в интервю за Радио Варна.

Тя превръща една от най-големите си лични победи - тази в борбата с емоционалното хранене в своя лична мисия като помага на други хора с лоши хранителни навици и проблеми с теглото. За целта варненката създава интернет платформата Binge off за изграждане на ефективна и устойчива хранителна култура, както и предоставя първите онлайн програми, насочени към комплексно прекратяване на системното преяждане. Основните потребители на платформата са жени, разказа Жасмина. Това не е случайно, тъй като и хиперфагията засяга главно нежния пол.

Гевезиева доказва на себе си и пред света, че промяната е възможна като печели състезания с кауза и става двукратен републикански шампион по силов трибой през 2019 година в категория до 52 килограма. Целта на амбициозната млада дама е да покаже, че има ли човек воля, може да се трансформира и постигне пълна трансформация – физическа и психическа.

Чуйте още за хиперфагията, както и съвети за поддържане на добра форма в интервюто на Сияна Спиридонова с Жасмина Гевезиева в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05

За хубава кожа задължително слънцезащитен крем

През последните дни слънчевите часове накараха мнозина да излязат и да се разходят на въздух.  И въпреки ежедневното носене на маски, нашата кожа има нужда да диша.  Но с условието тя да бъде защитена с подходящ крем. Особено важен в момента е този със слънцезащитен фактор, за да не се появяват излишни пигментни петна, лунички, за да няма розови..

публикувано на 13.04.21 в 15:28