Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

461 нови книги закупи библиотеката при НЧ „Алеко Константинов 1884“ в Провадия

6
НЧ "Алеко Константинов 1884", Провадия
Снимка: личен архив

461 тома нови книги на стойност 4 709 лева закупи библиотеката при Народно читалище „Алеко Константинов 1884“ в Провадия. С тях фондът на библиотеката наброява общо 70 481 броя библиотечни документи. Новите книги са купени по спечелен от читалището проект по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност-2020“, финансиран от Министерството на културата.


Най-добрата литература, с която в момента разполага книжният ни пазар, е подбрана за читателите, каза за Радио Варна секретарят на читалището Силвия Боева. Приоритет са книгите от български автори. Провадийци много обичат да четат биографии, затова сред новите книги има и много биографични – на Георги Парцалев, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Орлин Горанов, Христо Стоичков, Людмила Живкова и на много други известни българи. От чуждестранните се отличават биографичните книги за Фреди Меркюри, Уди Алън, Силви Вартан и Опра Уинфри.


Библиотечният фонд е обновен с нови книжни издания на Джордж Оруел, Габриел Гарсия Маркес, Михаил Булгаков и др. Има нови художествени романи, книги от сферата на науката, философията, изкуство, история, а също и детски книги, каза още Силвия Боева. В последно време много се четат трилърите и криминалните романи от скандинавски автори, допълни тя.

Част от новите книги вече могат да бъдат заемани, а останалите в момента се обработват и вписват във фонда.


Най-младият читател на книги записан в библиотеката на читалището в Провадия е на 2 години. Най-възрастният е на 83 години – Рада Василева, учителка по български език и литература, вече в пенсия. Тя е била  и дългогодишен председател на Литературния клуб в читалището.

Най-четената книга за изминалата 2020 година от провадийци е „Живот в скалите“ на Мария Лалева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06