Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Половин час за ваксина при джипито

Снимка: БТА

От утре всички лични лекари във Варна трябва да стартират ваксинацията от четвъртата фаза, която обхваща хората на възраст над 65 години и хронично болни пациенти, съобщи за Радио Варна заместник-председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Каролина Златева.  Тя уточни, че ваксинацията на двете групи хора трябва да се извършва успоредно, тъй като се оказа, че има лични лекари във Варна, които отказват да записват хронично болни с обяснението, че възрастните хора са с предимство. 

По няколко флакона от ваксината на „Астра Зенека“ получиха  днес личните лекари във Варна. Следващата доставка се очаква в петък в РЗИ, съобщи д-р Златева. Тя уточни, че с тази ваксина се работи по-лесно.

Списъците с желаещи ваксина ще се дописват, поради растящия интерес: „15% от пациентската ми листа бяха желаещите, но от няколко дни броят им се удвои. Всеки семеен лекар сам ще си организира работата, за да може бързо и ефективно да имунизира.“

Д-р Каролина Златева очаква ваксинирането на пациент да  отнеме около 25-30 минути:

Преглед, изваждане на ваксината от хладилника, изтегляне на дозата, поставянето й, изчакване пред кабинета 15 минути. Не говорим за писмената работа – оформяне на амбулаторен лист, информирано съгласие на пациента и попълване на електронния регистър, което ще отнеме доста време.“

Пациенти с остро инфекциозно заболяване, с висока температура и признаци на вирусна инфекция трябва да отложат ваксинирането, уточни   д-р Златева. 

Здравната каса ще плаща на семейните лекари по 10 лева за всеки ваксиниран пациент. Кога ще получат парите все още не е ясно, каза д-р Златева, но уточни, че всеки, на когото бъде поставена ваксина, дължи потребителска такса.

Подробностите чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат преустановяване на занятията за учениците от 5 до 12 клас в Бургас

Областният щаб в Бургас ще проведе днес заседание, на което да се вземе решение за ограничителните мерки, които ще се вземат, след като морският град се оказа сред тези с най-висока заболеваемост от коронавирус. Сериозен е и процентът на установените случаи на британския вариант на COVID-19. Ще бъде предложено маските на открито да са задължителни, а..

публикувано на 09.03.21 в 12:17

Назначиха временно изпълняващ длъжността областен управител на Добрич

Временно изпълняващ длъжността Областен управител е назначен от днес с решение на Министерския съвет за област Добрич. Постът се заема от досегашния главен секретар на областната администрация Румен Русев. Той ще остане на работа като управител до завръщането от отпуск на досегашния.   Със същото решение Министерският съвет назначава за временно..

публикувано на 09.03.21 в 11:59

76 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха у нас

В 10 часа днес в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, от..

публикувано на 09.03.21 в 11:51

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени , гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който..

публикувано на 09.03.21 в 11:27

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Морската градина във Варна /СНИМКИ/

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Морската градина във Варна. Камери ще бъдат монтирани и от площад "Антон Новак" до Розариума. Полагат се тръби за оптични кабели на много места в тревните площи в парка, като монтажните дейности са съобразени с кореновите системи на дърветата.  Припомняме, през февруари започна изграждането на..

публикувано на 09.03.21 в 11:00

Лекарите поискаха затягане на мерките, а собствениците на заведенията са против

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията. "Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови..

публикувано на 09.03.21 в 10:54

Варненска област е трета по новорегистрирани случаи на Ковид-19

2995 са новозаразените с коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 17,6% от 17 056 теста, направени през последното денонощие.Най-много новозаразени има в столицата. Следват областите Пловдив, Варна и Шумен. Новозаразените във варненско са 169 души. 503 пациенти са в интензивни отделения в цялата страна...

публикувано на 09.03.21 в 08:13