Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Делфините” организират благотворителен мартенски базар

Мартенско настроение в Радио Шумен!
Снимка: Радио Шумен

Баба Марта наближава, търговците вече са наредили павилионите с мартеници. Именно красивите червено-бели украшения са във фокуса на следващата кампания на младежката организация „Делфините”, каза за „Радио Варна” един от доброволците Анестина Левенова.

Изработените мартенички ще бъдат изложени в благотворителен базар.

След успеха на традиционната Коледна кампания, Анестина Левенова и нейните съмишленици от „Делфините” не спират да бъдат активни. В края на януари те организираха няколко онлайн инициативи, обхващащи актуални теми и отново с цел да бъдат в помощ на обществото. Една от тях е въпросникът „Лов на щастие”.

В момента в организацията членуват 30 добороволци, които съчетават благородната дейност с учебните занятия. Това обаче не им тежи. Напротив. Те са доказателство, че когато човек има желание, намира и начин. 

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов: ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои преброяване на безстопанствените кучета в Балчик

В съответствие с разпоредбите на Закона за защита на животните и Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета е вменено общините да разработват и прилагат общински програми. Причината е, че нарастващата популация води до здравни рискове, дискомфорт на населението и тежко положение на самите животни. Основните причини..

публикувано на 09.03.21 в 10:01

Да влезеш в обувките на жените с ментални увреждания

"Застани до мен” се нарича художествената инсталация, поставена от момичетата от центъра за социална рехабилитация и интеграция „Чайка” и дневния център „Ривиера” във Варна. Проектът се реализира с финансовата помощ на Българския фонд на жените. Даниела Стойнова разговаря за идеята на организаторите в подкрепа на правата на жените с ментални..

обновено на 09.03.21 в 09:47

Турция, Великобритания и Испания с най-много заявления за гласуване на българи

Днес е последен ден, в който българите в чужбина трябва да подадат писмено заявление по образец или да изпратят електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия  за участие в парламентарните избори на 4 април.   Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено чрез писмо до..

публикувано на 09.03.21 в 09:06

Жените и техните права в Иран и Йемен

8 март, Международния ден на жената е официален празник в държави като Афганистан, Ангола, Туркменистан, Уганда, Виетнам, Замбия. В други като Камерун, Чили, Сърбия и България се отбелязва наравно с официалните празници. В трети обаче на неговото празнуване не се гледа с добро око. С годините 8 март не е загубил първоначалната си идея – ден, в който..

обновено на 08.03.21 в 18:01

"Лесна работа" на 8 март с Даниела Иванова по Радио Варна

Здравейте! Аз съм Даниела Иванова и нямах търпение за тази наша ефирна среща в понеделник, в рубриката „Лесна работа“ по Радио Варна. Осми март. Какъв чудесен ден, нали? На този ден децата правят картички за мама. Навремето залепяхме върху картон несръчно изрязана осмица, в горното кръгче поставяхме своя снимка и допълвахме любов с едно..

обновено на 08.03.21 в 17:16

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които задаваме, след като получихме сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с..

публикувано на 08.03.21 в 09:05

Честваме Осми март – Международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за..

публикувано на 08.03.21 в 07:04