Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управител на ресторант в Балчик: Ако ни затворят трети път, аз повече няма да отворя

Заведенията се готвят да отворят в началото на март

Георги Матеев в ресторанта, когато дори и през ум не му е минавало, че бизнесът му ще бъде принудително затворен

В Бал­чик рес­то­ран­тьо­ри ос­вен че се ка­нят да от­во­рят в на­ча­ло­то на ид­ния ме­сец, обя­вя­ват и Ос­мо­мар­тен­ски пред­ло­же­ния. Очак­ват офи­циал­на­та за­по­вед на здрав­ни­те влас­ти още та­зи сед­ми­ца, за да мо­гат да се под­гот­вят за от­ва­ря­не­то.

Рес­то­рант "Ака­пул­ко" в гор­на­та част на Бал­чик пла­ни­ра да за­ра­бо­ти още в на­ча­ло­то на март. Нуж­ни са ня­кол­ко дни за под­го­тов­ка - отоп­ле­ние на по­ме­ще­ния­та, връ­ща­не на слу­жи­те­ли­те, кои­то са в неп­ла­тен от­пуск, и за­реж­да­не, ко­мен­ти­ра Геор­ги Ма­теев - уп­ра­ви­тел на це­ло­го­диш­ния рес­то­рант в квар­тал "Лев­ски". "Не ра­бо­тим от 27 ноем­ври м.г. Про­ти­вое­пи­де­мич­ни­те мер­ки и под­по­ма­га­щи­те мер­ки за биз­не­са са не­се­риоз­ни и не са до­ве­ли до ни­що“, смя­та бран­шо­ви­кът. По ду­ми­те му хо­ра­та не са спи­ра­ли да се съ­би­рат по къ­щи­те, кое­то на прак­ти­ка обез­смис­ля зат­ва­ря­не­то на обек­ти­те за хра­не­не. За 12 ме­се­ца два пъ­ти ни зат­во­ри­ха, спом­ня си Ма­теев, осо­бе­но ве­чер­та на 13 март 2020, ко­га­то в при­със­твие­то на по­ли­цаи клиен­ти­те му в пе­тък ве­черна­пус­кат за­ве­де­ние­то. "Ни­как­во пре­дуп­реж­де­ние, по­не ня­кол­ко дни. Аз мно­го не вяр­вам на то­ва пра­ви­тел­ство и се при­тес­ня­вам, че след из­бо­ри­те от­но­во ще има лок­даун. 

Ако зат­во­рим тре­ти път, аз по­ве­че ня­ма да от­во­ря. Пре­на­соч­вам се в дру­га сфе­ра", ка­те­го­ри­чен е рес­то­ран­тьо­рът.

Нае­мът му те­че, пред­пла­тен още ми­на­ла­та го­ди­на. От дър­жа­ва­та по­мощ не е по­лу­чил ни­то сто­тин­ка. Де­кем­ври ре­шил да кан­ди­дат­ства по мяр­ка­та за въз­ста­но­вя­ва­не на 20% от обо­ро­та, за­ра­бо­тен в пред­ход­на­та го­ди­на, за вре­ме­то на при­ну­ди­тел­но­то зат­ва­ря­не. "Ня­мам за­дъл­же­ния към дър­жав­на­та хаз­на. Към край­ния срок ми вър­на­ха до­ку­мен­ти­те, за­що­то не ус­пе­ли да из­ва­дят он­лайн сви­де­тел­ство­то ми за съ­ди­мост. И то за­що­то съм ро­ден в Ка­вар­на. 

Не знам да­ли ще бъ­да под­по­мог­нат, но се на­дя­вам на от­го­вор до края на сед­ми­ца­та, из­пъл­нил съм ус­ло­вия­та. За по­ре­ден път се сблъс­квам със си­туа­ция­та, че по те­ле­ви­зия­та се го­во­ри ед­но, а на прак­ти­ка е дру­го", ра­зо­ча­ро­ван е Ма­теев. По­доб­на е кар­тин­ка­та и при под­по­ма­га­не­то на ра­бот­ни­ци­те, кои­то са в неп­ла­тен. Здрав­ни­те оси­гу­ров­ки на че­ти­ри­ма­та му слу­жи­те­ли са за не­го­ва смет­ка, въп­ре­ки че ня­ма до­хо­ди. А по­мощ­та за тях дош­ла вмес­то през де­кем­ври, чак в края на януа­ри. "Па­ри за по­мен, след ка­то си идеш от глад", въз­му­ти се об­раз­но той.

За­се­га не въз­на­ме­ря­ва да про­ме­ня це­ни­те на яс­тия­та, кои­то сер­ви­ра, въп­ре­ки че в пос­лед­ни­те го­ди­ни циф­ри­те в ма­га­зи­на не са­мо че не спа­дат, но и вър­вят на­го­ре. От дър­жа­ва­та той не нас­тоя­ва за по­мо­щи, а за си­гур­ност, за да мо­же да ра­бо­ти!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 19:39

Пожар пламна в местността Боровец-Юг край Варна, ситуацията е овладяна

Пожар се възпламени в местността Боровец - Юг в район "Аспарухово". Ситуацията вече е овладяна, увери районният кмет Ивайло Маринов.  Засегнати са покривна конструкция на къща, дървена временна постройка и един автомобил, както и тревните площи на пет дворни места. Съседните къщи са спасени. Няма пострадали хора. " Благодаря на..

публикувано на 18.07.24 в 19:01
Снимката е илюстративна

До къде стигнаха и кога приключват ремонтите в Евксиноград и на бул. "Христо Смирненски"?

През месец август и септември ще се извърши голяма част от асфалтирането на улици в Евксиноград , където „ВиК – Варна“ извършва ремонтни дейности по проекта за водния цикъл. Това обещаха днес пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта по време на среща с кмета Благомир Коцев.  По данни на пътностроителните фирми в момента се работи по полагането на..

публикувано на 18.07.24 в 18:23

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев.  Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но..

публикувано на 18.07.24 в 16:55

Одобриха шестте предложения за почетен гражданин на Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинацията на  Борислав Дряновски,  историк и изследовател, автор на поредица книги, сред които за кметовете на Варна, за носителите на..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Земеделски организации се обявиха в подкрепа на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

Представители на 20 организации до момента от селскостопанския сектор и на земеделската общност, се обявиха против искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева Те определят като неистина..

публикувано на 18.07.24 в 16:31

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители

Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари..

публикувано на 18.07.24 в 16:25