Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Англия настояват за промяна в Изборния кодекс и разкриване на повече секции

Снимка: архив

Българската общност във Великобритания настоява в петиция да бъде направена промяна в Изборния кодекс, който в сегашния си вид не разрешава в страни извън Европейския съюз да бъдат разкривани допълнителни секции, ако минимум 60 души заявят желание за формиране на такава /чл.14, ал.5 от ИК/.

Три варианта сме предложили в петицията, каза за Радио Варна Александър Богданов, член на Мрежата на изборните доброволци в чужбина и организатор на изборния процес в Лондон. Първият е да отпадне изцяло чл.14, ал.5 от ИК, което ще е в полза и на българите живеещи в САЩ, Канада, Турция и др. страни извън ЕС. Вторият вариант е компромисен само за Великобритания, като бивш член на ЕС. Третият вариант е чл.14, ал.5 да отпадне през Закона за извънредното положение.

Над 9 000 заявления за гласуване на парламентарните избори на 4 април са подали към днешна дата българите живеещи във Великобритания. За 62 населени места са подадени над 60 заявления, което означава, че там могат да се разкрият допълнително секции за гласуване, но Изборният кодекс ограничава това. Според темпото на подаване на заявления за гласуване, предвиждаме на 4 април правото си на вот да упражнят над 40 000 от сънародниците ни живеещи във Великобритания. Те, обаче, ще трябва да гласуват в 35 секции, което означава, че ще се създаде напрежение в деня на вота от дългите опашки, които ще се образуват, възможно е и много хора заради това да се откажат, допълни Богданов.

Той посочи, че на изборите през 2017 година извънредно е извършена промяна в Изборния кодекс и във Великобритания са били разкрити допълнителни секции. Надява се и сега да се случи същото, въпреки че досега няма реакция на искането им от нито една парламентарно представена партия в България.

Най-лошият сценарий, който може да се случи на 4 април, е тези 40 000 души да се изсипят пред 35 секции, като голяма част от хората ще бъдат в Лондон. Ще се получат струпвания от порядъка на 300-400 души пред секция, като имате предвид, че ние сме още в трети тежък локдаун. Хората ще бъдат на отстояние от около 1,5 м. и ще се получат километрични опашки. Това ще затрудни придвижването на хората. Очакваме полицията да се намеси и може да се стигне до грозни сцени, дори затваряне на секции.“, изказа опасенията си Александър Богданов.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45