Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При строги мерки и специален график ще гласуват българите в Каталуния на парламентарните избори

2
Снимка: Централна избирателна комисия

Българските граждани живеещи на територията на Каталуния, Испания ще гласуват на парламентарните избори по определен график и при изключително строги мерки за сигурност. Това каза за Радио Варна Иванка Иванова, член на Мрежата на изборните доброволци по света и организатор на всички избори, които до сега са се провели в Барселона.

Разпоредбите са определени от местните власти на Каталуния. Според тях  на 4 април от 9.00 до 12.00 часа ще гласуват хората над 60 годишна възраст, от 12.00 до 19.00 часа са останалите, които имат право да гласуват и от 19.00 до 20.00 часа ще гласуват хората, които са в карантина, но представят отрицателен PSR-тест валиден до 72 часа от издаването. Към момента не е ясно как ще гласуват българите, които са в карантина и имат доказан коронавирус.

Строги мерки да спазват и всички членове на секционни избирателни комисии, са определили властите в Каталуния. Те ще трябва да бъдат облечени в защитни облекла, като лекари в ковид-отделения, обясни Иванка Иванова. Ще има и един човек от комисията, който ще извършва дезинфекция след всеки гласоподавател. Ще дезинфекцира урната, кабината, а избирателите ще поставят документа си за самоличност на специална табла, която също да може да бъде дезинфекцирана.

Българските граждани в Каталуния ще трябва да спазват разстояние от 2,5 м. при чакането да влязат в секцията, в която ще гласуват, като за целта отстоянието ще бъде отбелязано със специални ленти. В секция ще влизат с маска, а за по-голяма безопасност могат да си носят и личен химикал, ако желаят, каза още Иванка Иванова.

Към този момент това не са окончателните указания за провеждането на изборния ден, защото се очакват допълнителни такива от ЦИК, които от своя страна ще бъдат съгласувани с местните власти в Испания.

4395 електронни заявления за гласуване са подали българските граждани живеещи в Испания към 11.00 часа на 25.02.2021 г .

Готови са 43 секции, но е желателно да се отворят повече секции там където са съсредоточени повече българи и където няма, за да не се налага хората да пътуват на големи разстояния, каза още Иванка Иванова.

По нейните думи трета секция е наложително да бъде отворена в Барселона, за да няма струпване на хора и чакане на опашки, защото там българите са най-много – 5511 души.

2294 българи живеят в Лерида, там има само една секция и това е проблем.

1892 са българите в Тарагона и за там също ще се настоява да бъде разкрита трета секция. 1800 са сънародниците ни в Жирона.

Проблемен е северният район на Испания, защото няма открити секции в Билбао и Сантандер.

По последни данни над 122 000 българи живеят в цяла Испания.

„Апелирам всички българи в чужбина да подадат електронно заявление за гласуване, за да може да си улесните и здравето и гласуването. Разбира се, че имате право да си подадете декларацията и да гласувате на място без предварително заявление, но е желателно да си подадете такова, за да се спести чакане по опашки и защото от нас зависи да си помогнем. “, апелира Иванка Иванова.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:



Иванка Иванова е от София, но живее в Барселона от 12 години. Занимава се финансово-счетоводна дейност. Тя е активен участник и координатор на всички видове избори в Барселона. Инициатор е на петицията за откриване на консулство в Барселона, което отваря врати на 10.09.2019 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10

Президентът се среща днес с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, предаде БНР. Тя е по инициатива на парламентарната група и ще се проведе днес в 16 часа на "Дондуков"2. Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му По-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да..

публикувано на 15.07.24 в 10:06

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12