Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във Варна. Още за него разказва историкът Борислав Дряновски.

За пръв директор е поканен известният столичен актьор и режисьор Стоян Бъчваров. Той е роден през 1878 година в село Медвен, Котленско. Стоян Заимов се ражда в първите месеци от раждането на Нова България като последно дете в семейството на Стоян и Иглика Бъчварови. Баща му участва в освободителните движения и не успява да дочака раждането на Стоян Бъчваров. Стоян  е отгледан от Димо Бъчваров, първият кмет на село Медвен след Освобождението. Завършва прогимназия в село Градец и Котел. Всички момчета отнеговия род са лекари, архитекти, учители, агрономи, икономисти и стават част от българската интелигенция и заемат важна част при изграждането на новосвободена България.

Едва 16 годишен Стоян Бъчваров учителства в карнобатските села. През есента на 1895 година той постъпва в четвърти клас на Варненската мъжка гимназия. Няколко години по-късно участва и в първите си ученически представления.

„Тетарът ми взе акъла”, пише Стоян Бъчваров. На варненската ученическа сцена той играе в читалище „Зора” за първи път на 29.03.1897 година. Той смята, че това е началото на неговата сценична дейност. По-късно младият актьор се включва в пътуващата трупа на Войдан Чернодрински. Този първи път в неговата театрална дейност е труден, но лишенията и дългите пътувания не го отказват от усъвършенстването на таланта. Младият артистичен талант не остава незабелязан от видния театрал Андрей Икономов, който кани Бъчваров за отговорни роли в трупата на „Съвременен театър”. За кратко през 1908 година Стоян Бъчваров участва в театралното дружество „Напредък” във Варна. През същата годин той е приет в Народния театър сред голямо съзвездие български актьори. През същата година Стоян Бъчваров е изпратен на специализация в Москва. Осъществява се мечтата му за среща с забележителните театрали, артисти, постановчици и иедолози по онова време като Станиславски, Немирович-Данченко и много други. Гледа над 60 представления и анализира случващото се на сцената.

През 1910 година Стоян Бъчваров и Антон Страшимиров основават пътуващата трупа „Сълза и смях”. През 1921 година отново се връща в Народния театър. По това време обаче получава предложение от варненската управа и кмета Димитър Кондов да поеме управлението на варненския театър. След деветоюнския преврат през 1923 година Стоян Бъчваров е бил освободен от тази длъжност и отново се връща в Народния театър. Там играе десетки роли, с които става любимец на публиката. През 1931 година той оглавява Русенския театър.

През декември 1922 година във Варна се събират радетели за довършването на варненския театър. Общината тегли заем, отпечатват се фондови марки за всяка общинска услуга с цел събиране на дарения и за по-малко от месец са събрани 1 милион лева. Така сградата е довършена, но за съжаление варненската трупа по това време е в упадък. Тогава варненската управа отново взема решение да покани Стоян Бъчваров. А той от своя страна обещава на варненци, че ще създаде нещо наистина ново - нов театър с нов репертоар. Това се случва през 1932 година.

Сред актьорите са Никола и Стефана Гандеви, Идеал и Роска Петрови, Георги и Евгения Громови. Димитър и Веса Бочарови, Димитър Керанов, Иван Георгиев, Ваня Петкова, Сийка Москова, Георги Герогиев, Господин Топалов, Надя Станиславска, Николина Бъчварова, Елена Костова и др.

Режисьори на варненския театър тогава са Иван Янев, Георги Костов, Атанас Георгиев и самият Стоян Бъчваров. За три сезона от 1932 до 1935 година Стоян Бъчваров реализира 77 премиери, от които 18 на български пиеси. Сред тях за първи път се играят пиеси специално подготвени за деца. Поставени са и първите спектакли в новата т.е в сегашната сграда на варненския театър. За първи път се поставят пиесите „Боряна” по Йордан Йовков и „Към пропаст” на Иван Вазов. Тук се организират и летните театрални тържества през 1933 година. През 1935 година обаче Стоян Бъчваров за пореден път е отстранен от варненския театър. Той си остава любимец на варненската публика. През 1936 г е артист в Пловдивския театър. Година по-късно се завръща в Народния театър и там остава до края на живота си през 1949 година.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлиан Костов във фентъзи сериал на Нетфликс

Варненец, актьор и мениджър на номинираната за Оскар Мария Бакалова. На 3 1 години Юлиан Костов вече десетилетие е във филмовата индустрия. Снима се само в чуждестранни продукции и се е въплъщавал в най-различни образи заради изключителното си умение да имитира акценти. В края на месеца ще го видим във фентъзи сериал на стрийминг платформата..

обновено на 10.04.21 в 18:47

Нели Петкова с нова песен и режисьорски дебют

„Не искам” е заглавието на най-новата песен на Нели Петкова . Музиката композират съвместно с Деян Асенов , автори на текста са Лора Димитрова и Йордан Ботев , които създават текста и на дуетната ѝ песен с Виктор Калев   „ Тук до мен” . Нели Петкова разказа, че песента е създадена преди две години по един необичаен начин. Докато..

публикувано на 10.04.21 в 18:25
БАФТА

BAFTA връчва филмовите си награди

Двудневните награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA) започват днес в Лондон. В първия ден на церемонията, която се провежда онлайн тази година поради ограничения на коронавируса, бронзовите маски ще бъдат наградени в осем категории. Наградите ще включват най-добър кастинг,..

публикувано на 10.04.21 в 07:15

Поставят паметник на Шарл Азнавур във Варна

Паметник на Шарл Азнавур ще бъде поставен в центъра на Варна догодина. Инициативата е на Общоарменския благотворителен съюз и фондация „Азнавур“.  Предвижда се монументът да бъде открит на 22 май 2022-а. Скулптор е Пламен Аврамов.  Кралят на шансона напусна този свят на 94 години през 2018-а. Роден в семейство на арменски имигранти, той..

обновено на 09.04.21 в 10:42

Вижне новите попълнения в "Спасение има": изложба-живопис на Николай Ангелов-Гари

Разгледайте новите живописни платна на  Н иколай Ангелов- Гари , които той специално нарисува за самостоятелната му изложба " Спасение има " в Галерия Ларго.   Загадъчни и магнетични, моделите в картините му винаги ни гледат със закачка в очите и усмивка. Изложбата може да бъде разгледана в Галерия Ларго до 20 април на живо на  ул...

публикувано на 09.04.21 в 09:50

Изложба „Pontica“ откриват днес във Варна

В центъра на събитието е румънският куратор Дан Тудор Труйка, който е поканил за участие с техни работи 30 професионални художници от Румъния, България, Испания и Унгария.  Откриването е от 17:00 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Международна изложба „Pontica“ се открива на 9 април 2021 от 17:00 в Градската художествена галерия..

публикувано на 09.04.21 в 09:15

Да се вгледаме по-дълбоко в света, който ни заобикаля е посланието на “Open your eyes”- вторият авторски албум на София Димитрова

София Димитрова е един от ярките представители на варненската музикална сцена. Две години след дебютния албум „ Return” , тя представя втория си проект с авторска музика -„ Open your eyes”. В основата му е еклектичното звучене, в което се преплитат алтернативен, ню уейв и гръндж стилове. София е вокалист,..

публикувано на 08.04.21 в 13:38