Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във Варна. Още за него разказва историкът Борислав Дряновски.

За пръв директор е поканен известният столичен актьор и режисьор Стоян Бъчваров. Той е роден през 1878 година в село Медвен, Котленско. Стоян Заимов се ражда в първите месеци от раждането на Нова България като последно дете в семейството на Стоян и Иглика Бъчварови. Баща му участва в освободителните движения и не успява да дочака раждането на Стоян Бъчваров. Стоян  е отгледан от Димо Бъчваров, първият кмет на село Медвен след Освобождението. Завършва прогимназия в село Градец и Котел. Всички момчета отнеговия род са лекари, архитекти, учители, агрономи, икономисти и стават част от българската интелигенция и заемат важна част при изграждането на новосвободена България.

Едва 16 годишен Стоян Бъчваров учителства в карнобатските села. През есента на 1895 година той постъпва в четвърти клас на Варненската мъжка гимназия. Няколко години по-късно участва и в първите си ученически представления.

„Тетарът ми взе акъла”, пише Стоян Бъчваров. На варненската ученическа сцена той играе в читалище „Зора” за първи път на 29.03.1897 година. Той смята, че това е началото на неговата сценична дейност. По-късно младият актьор се включва в пътуващата трупа на Войдан Чернодрински. Този първи път в неговата театрална дейност е труден, но лишенията и дългите пътувания не го отказват от усъвършенстването на таланта. Младият артистичен талант не остава незабелязан от видния театрал Андрей Икономов, който кани Бъчваров за отговорни роли в трупата на „Съвременен театър”. За кратко през 1908 година Стоян Бъчваров участва в театралното дружество „Напредък” във Варна. През същата годин той е приет в Народния театър сред голямо съзвездие български актьори. През същата година Стоян Бъчваров е изпратен на специализация в Москва. Осъществява се мечтата му за среща с забележителните театрали, артисти, постановчици и иедолози по онова време като Станиславски, Немирович-Данченко и много други. Гледа над 60 представления и анализира случващото се на сцената.

През 1910 година Стоян Бъчваров и Антон Страшимиров основават пътуващата трупа „Сълза и смях”. През 1921 година отново се връща в Народния театър. По това време обаче получава предложение от варненската управа и кмета Димитър Кондов да поеме управлението на варненския театър. След деветоюнския преврат през 1923 година Стоян Бъчваров е бил освободен от тази длъжност и отново се връща в Народния театър. Там играе десетки роли, с които става любимец на публиката. През 1931 година той оглавява Русенския театър.

През декември 1922 година във Варна се събират радетели за довършването на варненския театър. Общината тегли заем, отпечатват се фондови марки за всяка общинска услуга с цел събиране на дарения и за по-малко от месец са събрани 1 милион лева. Така сградата е довършена, но за съжаление варненската трупа по това време е в упадък. Тогава варненската управа отново взема решение да покани Стоян Бъчваров. А той от своя страна обещава на варненци, че ще създаде нещо наистина ново - нов театър с нов репертоар. Това се случва през 1932 година.

Сред актьорите са Никола и Стефана Гандеви, Идеал и Роска Петрови, Георги и Евгения Громови. Димитър и Веса Бочарови, Димитър Керанов, Иван Георгиев, Ваня Петкова, Сийка Москова, Георги Герогиев, Господин Топалов, Надя Станиславска, Николина Бъчварова, Елена Костова и др.

Режисьори на варненския театър тогава са Иван Янев, Георги Костов, Атанас Георгиев и самият Стоян Бъчваров. За три сезона от 1932 до 1935 година Стоян Бъчваров реализира 77 премиери, от които 18 на български пиеси. Сред тях за първи път се играят пиеси специално подготвени за деца. Поставени са и първите спектакли в новата т.е в сегашната сграда на варненския театър. За първи път се поставят пиесите „Боряна” по Йордан Йовков и „Към пропаст” на Иван Вазов. Тук се организират и летните театрални тържества през 1933 година. През 1935 година обаче Стоян Бъчваров за пореден път е отстранен от варненския театър. Той си остава любимец на варненската публика. През 1936 г е артист в Пловдивския театър. Година по-късно се завръща в Народния театър и там остава до края на живота си през 1949 година.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Активирай пространство" - визия за развитието на градската среда във Варна

На 8 юни във Варна се проведе представянето на проект "Активирай пространство" . В неговата основа са архитектите Венцислава Недялкова , Християн Петров и Максим Недков , а идеята му е 5 ключови пространства в централната част на града да се превърнат в място за приятно прекарване на свободното време, за културни събития, за прояви и..

публикувано на 13.06.21 в 08:43

„България в багри“ на Сечкин Хаджъсюлюш гостува в “Двореца” - Балчик

За първи път със своя самостоятелна изложба-живопис, озаглавена “България в багри”, ще се представи в една от галериите на Културен център “Двореца” художникът Сечкин Хаджъсюлюш. Откриването ще бъде с вернисаж на 15 юни – от 16 до 20 ч., в галерия “Учебен център” на културния институт. Домакините от КЦ “Двореца” обявиха, че поетичен нюанс на..

публикувано на 13.06.21 в 06:24

Празник в с. Българево, община Каварна

Фолклорният празник „С песни и танци в Българево“ събира на мегдана в най-голямото каварненско село малки и големи за трети път тази година. В 18.00 часа ще се изявят най-малките деца на селото, а в 20,30ч. на мегдана „Огнено хоро“ ще поведе Танцов клуб „Българевци“. Народното фолклорно веселие е организирано от кметството на с. Българево,..

публикувано на 12.06.21 в 10:14

Романтичен уикенд в Бургас

Романтичен уикенд е подготвила Община Бургас с богата програма от събития.  Отдайте се на романтично вечерно пътуване с кораб и посрещнете залеза на остров Света Анастасия. Включете се в Романтичен фототур Открийте най-романтичните птици в Зоо парк Бургас и защо ги наричат вечно влюбени. 12 юни /събота/ 09:00 часа Културен дом НХК, пл...

публикувано на 12.06.21 в 07:41

Започна фестивалът „Аспарухово пее и танцува“

Фестивалът „Аспарухово пее и танцува“ започна в едноименния варненски квартал. Проявата е организирана от читалище „Просвета 1927” и район „Аспарухово”. Събитието се провежда в Аспаруховия парк и продължава до 13 юни включително. Специални гости в празничната програма са група Кикимора, поп певицата Тита и фолклорния певец Здравко..

обновено на 12.06.21 в 06:42

Откриват ретроспективна изложба на Тодор Игнатов

 "В паралелни светове" -  това е наслова на ретроспективната изложба на дългогодишния художник на Варненския театър Тодор (Тони) Игнатов (1951-2020). Тя съдържа   сценография, костюми, живопис, пластики, видео, фотография, каталог. Изложбата е партньорски проект на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Градската художествена..

публикувано на 11.06.21 в 10:31

„Карузо Гала" с петима тенори в прослава на великия първи

11 юни 2021, 21.00 - Варна, Опера в Летния театър 12 юни 2021, 21.00 – Пловдив, Античен театър Гала концерти, посветени на 100-годишнината от кончината на великия Енрико Карузо, събират на откритите сцени във Варна и Пловдив звезди от италианската и българската оперна сцена Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело..

обновено на 11.06.21 в 07:45