Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Снимка: Кирчо Стоичков

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи вето. За коментар потърсихме режисьорът Анри Кулев.

Над 300 души се подписаха под писмото. Това са режисьори, продуценти, оператори, сценаристи - хора, които са направили над 99 процента от българското производство на филми днес. Това е основната група на българската кино гилдия. Бих нарекъл закона идейно сбъркан. Защото превръща самата идея на културата и изкуството, която е една ценност - общодържавна и общочовешка, я превръща в стока, във вид комерсиално предлагане на киното и това е глобално сбърканата идея на новия закон. По европейските нотификации Европа дава пари на всички държави, за да се поддържа едно авторско кино, да се поддържа една уникална култура, да се поддържа един уникален език. Това е смисълът на европейското финансиране. Когато между първо и второ четене в закона бяха вкарани телевизионните сериали, това рязко промени същността на закона, превръщайки комерсиалния успех в норма в изкуството. Нещо, което противоречи на всичките европейски практики. И това го няма никъде по света. Никой не е против телевизионните сериали, те трябва да съществуват, но те са обект на един друг закон, който се нарича Закон за аудио-визуални произведения. И те трябва да влязат в  този закон. Разбира се, въпросите са много дълбоки, защото те започват от едни дефиниции, от една терминология. Не може всичко, което се движи да се окаже кино. Киното е нещо съвсем различно от телевизионните сериали и нямат нищо общо. Във всеки случай ние сме за това, от този закон, в който изкуствено са нанизани три различни компонента да се направят три различни закона - Закон за българската филмова индустрия, Закон за аудио-визуалните произведения, в който трябва да отидат телевизионните сериали и трети, отделен закон е Законът за възстановяването на част от разходите на чуждите продукции.

Вярвате ли, че ветото на президента, ще мине, имайки предвид каква е практиката?

В нищо не вярвам. Аз съм стар човек и не вярвам на нищо. Твърде възможно е да се случи, твърде възможно е да не се случи. Виждате какъв шанс е животът въобще и хаосът, който ни води. Може да сработи ветото, може да не сработи ветото. Има толкова много хитри процедурни хватки на това Народно събрание. Самият факт, че тези поправки в закона ги вкараха между първо и второ четене, в нарушение на Закона за административните актове, какво Ви говори... На мен ми говори, че могат да правят, каквото си искат.

При положение, че този закон е подготвян две години, с него цензура ли се налага?

Той е подготвян две години, но само за ден и половина в него е набутано между двете четения всичките тези нови неща. така че той е подготвян проформа, колкото да могат да се измамят няколко човека и всичко после да бъде подменено в този смисъл, в който Ви казах. Нямам идея. Каквото се случи, това. Отношението към българското кино и омразата към българското кино и натрупването на омраза се формира отдавна. Това не е въпрос само на едно десетилетие. Веднага след промените българското кино беше активно намразено. В момента то продължава да бъде мразено от всички слоеве на обществото, защото, айде да речем, че политиците не се интересуват от него, защото то не носи гласоподаватели. Телевизиите са основните неща. Задават се избори и тези избори в условията на пандемия, ще бъдат проведени само по електронен път през електронните медии. И си представете разговор, имитирам, не съм присъствал, между депутати и частна телевизионна компания. От там казват, че ще намалят хонорарите Ви за реклама на партиите, но в замяна на това Вие ще приемете един лобистки закон. Имитирам. Само го казвам, не поемам ангажимент, че е вярно. Тази работа с българското кино е много активно мразена, без да се разбира, че това кино е част от националната българска култура. То седи във фундамента на културата, че то седи в основата на нацията. Тази нация трябва да бъде учена на изкуство.

Още от режисьора Анри Кулев по отношение на новия Закон за филмовата индустрия чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт". Кой и кога създава тази творба? Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като..

обновено на 12.04.21 в 11:19

Започват X Великденски театрални седмици с юбилейния спектакъл „100!“

Както стана ясно по-рано, честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април.   Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да..

публикувано на 12.04.21 в 10:06