Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лесна работа" всеки понеделник с Даниела Иванова по Радио Варна

| обновено на 01.03.21 в 17:41

Здравейте! Аз съм Даниела Иванова, а вие слушате „Лесна работа“. Звучи ви познато?

Да. Романът ми, озаглавен „Лесна работа“, наскоро излезе от печат и ни вдъхнови за едноименната рубрика. Благодаря за тази възможност на екипа на Радио Варна, който заема специално място в сърцето ми! Щастлива съм, че е взаимно!

Питате: „Защо в понеделник?“ Та нали според учените именно понеделник е най-стресиращият ден от седмицата? Пред нас – пълен бележник с неотложни задачи, а зад гърба ни – неделното излежаване и цялото блаженство, посветено на себе си и на любимите хора, животинки и занимания. Според субективното ни усещане за време и качество на живот, в понеделник всичко изглежда прекалено внезапно и ускорено.

И, да! Тук идва рубриката „Лесна работа“. Като шоколадов бонбон с ягоди, нар или мента. Ударна доза енергия. За настроение. Освежава, мотивира, избистря погледа и подхода към задачите, които очакват да бъдат решени през седмицата. Добавя приятно вълнение и усмивка.

Обобщавам: с рубриката „Лесна работа“ си поставяме извънредно важната стратегическа цел да реабилитираме този чудесен ден - понеделник, да върнем добрата му репутация и да оформим правилно отношение към него. Без да се влияем от споменатите проучвания и от други фактори като: Марс във Венера, Меркурий в мола, Луна без курс и без шофьорска книжка, край на ретроградна диета, начало на делови обяд, Сатурн в лошо настроение ...Моля, специалистите в тази област да ми простят, ако съм объркала нещо! Сигурна съм, че за тях подобни сигнали са също толкова важни, колкото за други хора са от значение съветите на Наполеон Хил, Брайън Трейси или Ричард Брансън, колкото е важна стратегията „Син океан“ за любителите на „умни стратегически ходове“, или колкото належащ е червеният цвят в гардероба на всеки ценител на модните тенденции за сезон „пролет/лято 2021“... И да се върнем на думата си: рубриката „Лесна работа“ идва в най-правилния момент, за да превърне понеделника от „Ох, този понеделник!“ в един хубав, силен, смислен, положителен, страхотен ден. Денят на началото.

А с какви очаквания бихме натоварили едно начало? Безспорно, с очаквания за успех. В този ред на мисли, добре е да имаме ясна представа какво точно е успехът за нас. Според мен, ако не сме го дефинирали, съществува реална опасност да го подминем, без да забележим това. И после дълго и безнадеждно да се оплакваме, че ни липсва и да се питаме: „Защо така?“. Много просто. Защото няма как да получим нещо, ако не знаем какво е то. А в случай, че вече имаме отговор, не е лошо да пристъпим и към действие. Този подход ми изглежда определено по-разумен, отколкото да залепнем на столчето пред прозореца и да наблюдаваме света от социална, психологическа и каквато още ви хрумне дистанция, здраво пристегнали маската на собствените си страхове и ограничения. В очакване на идеалното стечение на всички обстоятелства плюс вътрешното усещане, че сме в перфектна форма, за да станем най-сетне от въпросното столче и да вземем, че да предприемем нещо... По който и да е въпрос, включително и по въпроса за успеха. Идеално стечение на обстоятелствата може да не дочакаме никога, а да отлагаме прекрасните неща в живота, докато се крием зад обяснението, че още не сме достатъчно добри или готови да станем от столчето, не ми изглежда правилно. Виждате ли колко лесна работа е да набележиш посоката, да направиш крачка, да успееш? Денят е чудесен за тази цел. Понеделникът, след който ще пием навън капучино с приятели, ще си кажем: „Добре дошъл, месец март!“ и „Честита Баба Марта!“. Нататък е още по-лесно и по-приятно. Ще излизаме все по-често, настроението ще става по-добро, повече ще ценим живота и ще го приемаме с уважението, което заслужава и с усещането за празник.

А той? Шумно ще минава по главната улица в младежки компании. Ще се отбива в заведенията - да побъбри с приятели, да вдъхне онази очарователна комбинация от аромати, която прави деня още по-хубав. Кафе, море, фрезии и бъдеще. Най-прекрасното ухание. Ще пътува, ще се среща с хора, ще организира събития. Песента на подранилите славеи ще открива спектакъла на всеки следващ ден, а по-късно вечерният ветрец ще свири на звездни саксофони. Толкова леко, дискретно и нежно, че само който иска, ще чува музиката. Но вече е март... Всеки ще иска да чуе, нали?

Сега, ако тръгвате нанякъде, ако отваряте поредната врата на живота, направете го с плам, кураж и достойнство! Вървете и дайте своите отговори – за началото, за успеха, за живота! Своите собствени отговори. И каквото и да правите, направете го с желание, със старание и с отношение. Правете го така, че светът, в който живеем, да става по-добър, по-смислен и по-красив. Със всеки следващ понеделник. С всяка стъпка, дума, решение и мисъл. Защото така е хубаво и защото го заслужаваме!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16