Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници

Снимка: capital.bg

Има банки, при които месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка достига 3 лева, това сочат данните на БНБ, публикувани в края на февруари. От справката става ясно, че таксата за обслужване варира от 2.20 до 3 лева на месец.  При теглене на пари в брой от собствен банкомат, таксата от 30 стотинки за една транзакция остава без промяна. Повишение има при теглене от банкомат на чужда банка -  таксата е между 1 лев и 1.30 лева. Таксата за закриване на сметка също се е повишила с 20 % и вече е 3 лева, изчислява финансовият анализатор Иван Стойков. Той съветва, когато закриваме сметка да подадем искане за закриване, защото сметката може да бъде закрита автоматично, ако в нея няма средства, но за да е сигурно, трябва да се подаде документ с изричното желание на клиента за закриване на тази сметка:

"Ако сметката не бъде автоматично закрита, дори и в нея да няма средства, месечните такси за обслужване на сметката ще останат и тогава клиентът ще излезе на червено. Понеже дължимите такси няма да могат да бъдат прихванати от сметката, ще бъдат оформени като неразрешен овърдарфт - това е кредит, който ще бъде отразен в Централния кредитен регистър."

При онлайн банкирането почти няма промяна на таксите през последните 12 месеца, показват данните на БНБ. Онлайн преводите са между два и четири пъти по-евтини от наредените с хартиена бележка в офис на банката. По този начин банките се опитват да стимулират използването на онлайн банкиране, вместо хората да се редят на опашка в банковите офиси.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05

За хубава кожа задължително слънцезащитен крем

През последните дни слънчевите часове накараха мнозина да излязат и да се разходят на въздух.  И въпреки ежедневното носене на маски, нашата кожа има нужда да диша.  Но с условието тя да бъде защитена с подходящ крем. Особено важен в момента е този със слънцезащитен фактор, за да не се появяват излишни пигментни петна, лунички, за да няма розови..

публикувано на 13.04.21 в 15:28

Готвят европейски регламент за работещите в "home office"

Европейският парламент призовава за закон на Европейския съюз, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства извън работното време, както и да бъдат определени минимални изисквания за работа от дома. Очаква се изготвянето на регламент, който да изясни условията на труд, работното време и времето за..

публикувано на 13.04.21 в 09:45

Лесна работа: За шоколадовия сладолед и историческите крачки на човечеството

Здравейте! Днес имам една история със сладолед. Свързвам я с идеята, че важните неща не се случват непременно в патетична обстановка и това не променя същността им. Днес е ден на авиацията и космонавтиката, а бих казала - и ден на великите постижения, на волята за нови открития и страстта за знания. Ден на търсещия човек. В наше време все по-рядко..

обновено на 12.04.21 в 16:52

Набират нови астронавти, предимно жени

Европейската космическа агенция /ЕКА/ набира нови астронавти единадесет години след последния подобен конкурс. Агенцията е създадена през 1975 година и досега само 3 пъти е правила подбар на астронавти. Сега Европейската агенция обяви, че искат да подготвят между четири и шест нови астронавти, предимно жени ,..

публикувано на 12.04.21 в 12:49