Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор награди магистрати от Варна за разследването на контрабандата на 400 кг хероин

Наградиха магистрати от Окръжна прокуратура – Варна за участието им в разследването на контрабанда на 400 кг хероин.

Заместник – окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова и прокурор Димитър Кайряков от Окръжната прокуратура в града бяха наградени днес за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения лично от главния прокурор Иван Гешев, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура- Варна.

Двамата магистрати бяха отличени с плакет „Прокуратура на Република България“ за своята работа като наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за незаконно пренасяне през границата на над 400 кг хероин, разкрит през февруари т.г. в контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай. Наркотикът бил скрит в 487 пакета, разпределени в 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници. Страна на произход на пратката била Ислямска република Иран, а получател – българска фирма.

Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително собственика на дружеството-получател и служител от митнически пункт. Двамата мъже търпят най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, след като Окръжен съд – Варна уважи искането на прокуратурата.

С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ бяха наградени и четирима служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ във Варна, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества, както и двама служители на Агенция „Митници“ също от Варна. Това са: Деан Горанов, инспектор в сектор „Борба с организираната престъпност“ - Варна при ГДБОП - МВР, разследващите полицаи от същото звено Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Официалната церемония се състоя след края на работно съвещание между ръководствата на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и на Министерството на вътрешните работи (МВР), провело се в сградата на МВР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Планови прекъсвания на територията на област Варна в четвъртък, 18.04.2024 г.: На 18.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Генерал Колев, ул...

публикувано на 18.04.24 в 05:57

Валежите ще започнат да спират следобед

Днес облачността ще е по-често значителна с валежи от дъжд. Възможни са гръмотевици. Около и след обяд валежите ще отслабнат и на много места ще спрат. Ще духа умерен, в Дунавската равнина временно поривист северозападен вятър. Максимални температури между 12° и 17°, за Варна около 15°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода..

публикувано на 18.04.24 в 05:54

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36
Радио Варна, Варна, Ден на отворените врати

Осигуряват постоянен екип на пожарната през лятото на "Златни пясъци"

Община Варна ще помогне за осигуряването на постоянен противопожарен екип на територията на КК „Златни пясъци“ за трите месеца на активния туристически сезон. Това заяви по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма кметът Благомир Коцев, който е и негов председател. Командированите от вътрешността на страната..

публикувано на 17.04.24 в 17:27

Отпускат социални помощи на 43-ма варненци

Община Варна ще отпусне еднократни социални помощи на 43 варненци. Средствата варират между 250 и 1000 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности, съобщават от общинския пресцентър. Общата сума в размер на 19 150 лева беше гласувана единодушно от членовете на ресорната комисия към местния парламент. В тазгодишния бюджет..

публикувано на 17.04.24 в 15:40

Нови понтони и преместване на кораба "Академик" сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за..

публикувано на 17.04.24 в 15:20
Варненска търговска гимназия

Ученици от Варненската търговска гимназия създадоха собствени фирми по време на изложение

Ученици от Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" взеха участие в инициатива на училището, насърчаваща креативността и предприемаческото мислене у младите хора. Събитието е изложение на учебно тренировъчни предприятия, които са виртуално копие на реални фирми, направени от учениците.  На инициативата се явиха 11 фирми от търговската..

публикувано на 17.04.24 в 15:10