Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В социалните мрежи и дигиталния маркетинг няма универсални формули

| обновено на 08.03.21 в 12:25

Днес почти всеки разбира от дигитален маркетинг. Или поне така се говори.

Истината обаче е доста по-различна, убеден е Иво Илиев, който работи в digital сектора от 2003 г.  Думите му се потвърждават от опита му. Илиев е управител на три дигитални маркетинг агенции, едната от които - BrandFormance, е една от 67 агенции в света, избрана за Facebook Marketing Consultant Partner през 2019г. От началото на 2020г. агенцията е Facebook Technical Service Partner заедно с 90 други международни дигитални компании.

Твърденията, че влизането в online бизнеса е лесно, че всеки разбира от дигитален маркетинг са част от наложилите се заблуди в сферата, пояснява Илиев.

През 2012г. и 2013г. негови кампании са одобрени за участие във Facebook Marketing Awards конкурса на Facebook. В портфолиото му са някои от световни брандове в областта на застраховането, козметиката, банковата сфера, автомобилостроенето с с дейност в България, Холандия, Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Германия, Австрия, Великобритания и др.

Той обаче е и участник и организатор на редица digital маркетинг събития у нас.  Водил е лекции и workshop-и в ИУ Варна, НБУ, ТУ Варна и др.  Участва в някои от най-значимите събития по дигитален маркетинг в страната. От години поддържа личен маркетинг блог.

Сред описанията, които може да срещнете за него, дадени от самия Иво Илиев е "Опитвам се да продавам едни неща, които не са мои, на хора, които не познавам, в място, което не съществува реално. Работя по международни проекти в сферата на дигиталния маркетинг, провеждам професионални консултации и споделям част от опита си с колеги и студенти.

Това не ме е направило по-успешен от началото, когато вместо Google имаше Yahoo и вместо Facebook, YouTube, Messenger и Instagram имаше mIRC. Това вярвам, че ме направи по-отговорен, повече мислещ и по-ясно преценяващ… по-опитен".

В социалните мрежи бизнесите трябва да комуникират, казва Илиев и допълва, че постването на няколко изречения не е равносилно на поставянето на един билборд на пътя. В социалните медии хората не влизат, за да гледат бизнеси, а за да гледат други хора. Именно затова, всеки бизнес и всяка институция трябва да показва човешки образ, да показва хората, които стоят зад него и с които хората биха могли "да си говорят". Криенето зад една красива снимка или напудрено видео не е решение. Стои неадекватно, уточнява Иво Илиев,

Как се става партньор на най-голямата социална мрежа в света и какво е нивото на българските реклами? Докъде стига разбирането за digital значението на бизнесите у нас? Как да достигнем до клиентите си или партньорите си? Защо да работиш online и offline не е едно и също, защо макар клиентите да са едни и същи, те очакват и търсят различни неща? Отговорите на тези, а и на много други въпроси може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", с голямата награда "Златна роза" (ВИДЕО)

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада" са  носителите на голямата награда на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" 2023. На официална церемония във Варна днес бяха връчени призовете за най-добрата продукция на българската кинематография.  53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала бяха подбрани от селекционната комисия на Националния..

обновено на 28.09.23 в 20:15

Университетските болници се обявиха срещу новата схема за лекарствата за онкоболни

Университетските болници са против новата методика, по която от 1 октомври Здравната каса (НЗОК) ще заплаща лекарствата за болнично лечение на пациенти с онкологични заболявания, предаде БНР. От асоциацията, представляваща 26 болници у нас, твърдят, че това ще доведе до свръхзадлъжнялост и фалити на лечебни заведения.  Според действащите сега правила..

публикувано на 28.09.23 в 19:13

Четири плаващи мини са унищожени досега от ВМС

Четири плаващи мини тип "морска котвена", установени в нашите териториални води, са били унищожени досега от Военноморските сили. Над 60 са сигналите, подадени по този повод. Това съобщи във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военния ни флот. Той каза още, че в морска среда няма защитни средства за водолазите и само хора, а не..

обновено на 28.09.23 в 18:35

На второ четене: Още година с руски петрол. Дерогацията отпада през октомври 2024-та

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 17:50

Училищните директори - с достъп до регистъра на наркоразпространителите

Училищните директори да получат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите в нашата страна, за да могат да извършват проверки при съмнение. Възможностите за реализация на подобна идея бяха обсъдени по време на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България. В..

публикувано на 28.09.23 в 17:29

Депутатите излизат в едномесечна почивка преди изборите

Парламентът излиза в едномесечна ваканция, като последните пленарни заседания ще бъдат в дните четвъртък и петък на следващата седмица.  Депутатите ще се върнат на работа чак на 8 ноември, след като приключат и балотажите на местните избори, предаде БНР. Предложението е на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.  Парламентарните комисии обаче..

публикувано на 28.09.23 в 16:32

Затварят изцяло участък от бул. "Девня" от събота

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности от 7 часа на 30 септември (събота) до 5 часа на 2 октомври (понеделник)  ще бъде изцяло затворен за движение бул. „Девня“ в участъка от кръговото кръстовище до бившия завод "Корабно машиностроене" АД (слизането от Аспарухов мост към бул. „Девня“) до бул. „Васил Левски“. Като обходни маршрути..

обновено на 28.09.23 в 16:02