Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители са готови да протестират срещу дистанционното обучение на учениците

Второ отворено писмо с искане учениците от 5 до 12 клас да бъдат върнати в присъствена форма на обучение, изпратиха родителски организации от цялата страна до председателя на Народното събрание, министрите на здравеопазването и образованието и главния държавен здравен инспектор. В писмото се посочва, че децата са демотивирани от стоенете с месеци пред екраните вкъщи, губят мотивация за обучение и концентрация, влошава се и здравословното им състояние – разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства, депресия.

Родителите поставят и краен срок – до 17 март МЗ и МОН да преразгледат позицията си и да осигурят на децата полагащия им се по право достъп до качествено образование. В противен случай сме готови да преминем към протестни действия, каза за Радио Варна Лилия Божкова, от групата Българският род обединен за децата - БРОД.

Когато децата се върнат в присъствена форма на училище се започват контролни след контролни, което е против нормативите заложени в Закона за образованието и ако МОН направи проверка за това, колко често учителите дават контролни на децата, със сигурност ще установи нарушения, коментира Лилия Божкова, която е майка на три деца, двете от които в 8 и 12 клас.

Готови сме да излезем на протест, ако до 17 март всички деца не се върнат присъствено в училище, допълни тя. Групата Българският род обединен за децата - БРОД се разграничава в едно от исканията в отвореното писмо, което касае мерките за безопасност в училищата. Те са против носенето на маски от учениците по време на учебния процес, защото смятат, че това допълнително влошава здравето на децата.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46

ЕК даде достъп на България до визовата информационна система

Европейската комисия дава достъп от юли на България и Румъния към визовата информационна система , но само за четене. Става дума за базата данни, свързваща граничните полицаи на външните граници на ЕС с консулствата на страните-членки по света. Това означава, че двете страни ще имат достъп до информацията в системата, но няма да могат да вкарват..

публикувано на 18.06.21 в 14:38

Пoчти 106 хил. ученици от 7 и 10 клас се явиха на изпит по математика

Почти 106 хил. ученици от VII и X клас се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за..

публикувано на 18.06.21 в 13:10

ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта

Състезатели по смесени бойни изкуства, известни като ММА, са нахлули изненадващо в Министерството на спорта, съобщиха за БНР от ведомството.   Ръководителят на федерацията по смесени бойни изкуства Станислав Недков-Стъки и състезатели по ММА нахлуха в сградата на спортното министерство и поискаха среща с министър Андрей Кузманов. На място е пристигнала..

публикувано на 18.06.21 в 12:50
Пътна маркировка - синя зона във Варна

Продължава подновяването на годишните абонаменти за синята зона във Варна

Всички граждани с годишни абонаменти за ползване на "Синя зона-широк център", сключени след 01.07.2020 г., трябва да ги подновят, напомнят от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“.  Това се отнася за живущите или юридическите лица, които попадат в следния обхват: Подзона 8 - бул. "Сливница", бул. "Осми Приморски полк", бул. "Цар..

публикувано на 18.06.21 в 12:05