Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магичният артист Кайл Сейнт за пътя от Варна до Китай

31-годишният Мирослав Тодоров вече 12 години се занимава с илюзии. Псевдонимът му е Кайл Сейнт, а кариерата му е преминала основно в Китай. Живял в Аксаково и завършил Търговската гимназия във Варна, той стига до Ухан и става истински магьосник.

Той се определя като „магически артист“. Запленен е от света на илюзиите още от 10-годишен. Страда от вродено заболяване и е в болница повече от 3 месеца. От болничното си легло попада на магическо шоу по телевизията и оттук нататък съдбата му е предопределена. 

"Винаги когато съм мислел за магии или съм правил магии и дори когато само съм ги гледал, съм се усещал истински жив. Когато правя нещо друго, независимо какво е, го няма този пламък, тази страст. Но през цялото време беше като хоби, нещо, което не правих сериозно и после към края на гимназията, началото на университета, тогава вече започнах да гледам по-сериозно и вече когато завърших университета, реших да го направя като истинска професия."

Мирослав завършва право в Лондон и е практикувал за кратко. Във Великобритания среща приятелката си и я омайва с магическите си номера. Двамата отиват на почивка в Китай и решават да останат в Ухан. Тук започва и професионалният път на Мирослав.


"В самото начало, когато бях там, се запознах с едно момче, което беше приятел на моята приятелка и той ми помагаше да уча китайски и общувахме на много основно ниво. Харесваха му, обаче магиите, които правех и ми каза, че в неговия град има малко телевизионно предаване и дали искам да участвам с моите магии. Съгласих се и се оказа, че неговото малко предаване e на живо, пред 3 хиляди души, и отделно е по телевизията."

В Китай се оформя и псевдонимът му. Кайл е име, което винаги е харесвал:

"Сейнт е грешка на превода. Понеже като правех магии в началото в Китай и отзива – това е много интересно, много мистично, на китайски е хаошън, което на английски грешно се превежда като много свято. После от свято, през светец и така до Сейнт и накрая стана Кайл Сейнт."

Мирослав владее десетки магически трикове - около 70. В представлението си изпълнява 12. Но си има любим, който включва шест бръснарски ножчета.


"Показва се, че са остри и ги гълтам и после с един конец ги връщам обратно и са закачени на конеца. Това е един класически трик, който много обичам да правя."

А с този трик е свързан и най-сериозният му инцидент на сцената.

"Бях поканен като специален гост на конвенция в Китай. Искаха да направя два трика и първият беше точно този с ножчетата. На такива събития се очаква от госта да направи нещо ново, нещо неочаквано. Аз направих ножчетата, но се порязах. Изтече ми много кръв от устата, по цялото ми облекло и на сцената имаше кръв. Никой обаче не очакваше това да е грешка. Мислеха, че е някакво нововъведение в трика, с което го правя по- реалистичен. Изкарах 10 минути на сцената, направих една илюзия с кървяща уста и хората бяха много впечатлени и много им хареса. Не разбраха, че е грешка до самия край."


Мечтаният му трик е левитацията. Варненецът е изнесъл представление в Ухан само два дни преди пълната блокада заради коронавируса през 2020-а. Не е имало никакви индикации за предстоящата карантина. Дори не е повярвал, че се случва нещо толкова драстично. В момента живее в Копенхаген и обмисля нови номера. Казва, че илюзиите може да са най-лесното нещо на света, ако ги правиш с желание.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Семинар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008..

публикувано на 16.06.21 в 09:05
Любомир Бенковски в студиото

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА. Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо..

публикувано на 15.06.21 в 12:15

Мария Касимова - Моасе: Най-интересни са пътешествията на душата към някой друг

Мария Касимова-Моасе е журналист, писател, разказвач на истории от дете.  Тя е дъщеря на големия актьор Хиндо Касимов.  Да си дете на някой, който е направил нещо и хората го знаят, винаги е много отговорно. Всеки очаква първо, че ти сам не се справяш, а името е това което ти помага и в последствие трябва много повече да доказваш, отколкото на..

публикувано на 14.06.21 в 13:26

Диaна Димова: Без носии губим родовата си памет

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“  се проведе тази събота и неделя във Варна. Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на..

публикувано на 13.06.21 в 12:52