Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови мерки във Варна: Затварят кината и музеите, спират концертите

| обновено на 11.03.21 в 16:48
2
Снимка: БГНЕС

Преустановяват се всички културни и развлекателни мероприятия на територията на област Варна, като мярка за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус. Затворени ще останат кина, музеи, галерии. Забранява се провеждането на всякакви сценични прояви, занятия от танцовото изкуство.  Това решение взе на свое заседание Oбластният кризисен щаб. Мярката на местно ниво се налага заради наблюдаваната тенденция през последните дни на повишаване броя на доказаните случаи на COVID-19 и наситения културен календар, мотивират решението си властите. Разпоредбата влиза в сила в 0 часа на 12 март т. г. и ще важи до 26 март.

Стремим се да затваряме по малко, за да се запази нормалното протичане на живота, каза областният управител Стоян Пасев. 

 Той призова хората да спазват противоепидемичните мерки, като посочи, че не трябва да се пренебрегват изискванията, тъй като Варна все още е в червената зона по заболеваемост. За много нарушения на 8 март в заведенията съобщи областният управител. Засилени са проверките от контролните органи по заведения, фитнес зали, търговски обекти. Да не се подценява новия щам, за да няма затваряне на всички браншове и пълен локдаун, отправи апел Пасев.

На този етап няма да връщаме маските на открито, каза още той. Правилата към които трябва да се придържат собствениците на търговски комплекси и големи търговски вериги са да бъде осигурен режим за недопускане струпването на хора на касите и пред самите обекти, спазване на дистанция от 1,5 м в обектите, недопускане на клиенти без защитна маска и дезинфекция, напомни областният управител. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на Айтос протестират отново

МРРБ изпраща заместник-министър на проверка в Айтос

Утре, 21 септември 2021 г., заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков ще посети Айтос и ще има работна среща в 12.00 ч. с кмета Васил Едрев, за да се търси решение на проблема с тежкотоварния трафик, минаващ през града. След срещата г-н Граматиков ще инспектира строителството на Северния обходен път на..

публикувано на 20.09.21 в 17:46

Експерти: Съхненето на ясеновите пояси в Добруджа е необратимо, нужно е залесяване с устойчиви видове

Среща, свързана със застрашителното съхненето на голяма част от ясеновите пояси в Североизточна България, ще се проведе този четвъртък в Балчик. Експерти от различни институции ще запознаят присъстващите с резултатите от пробите, взети през последните две години, както и с набелязаните от тях мерки за справяне с проблема.  Според информацията,..

публикувано на 20.09.21 в 17:07

Здравните работници в държавни болници в Гърция ще стачкуват

Профсъюзът, представляващ служители на държавните болници, призова за шестчасова стачка във вторник в знак на протест срещу задължителната ваксинация на здравния персонал срещу COVID-19. Профсъюзът POEDIN призова членовете си да напуснат работата от 10 до 15 часа и да проведат протестни митинги в 11 ч., участниците да се съберат пред министерството..

публикувано на 20.09.21 в 16:49

2% от подоходния данък да отиват към общините искат от НСОРБ

Два процента от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на общините дискутираха днес кметове, общински съветници и икономисти на годишната среща на НСОРБ в КК Албена. При реализиране на подобна реформа, според която да бъде постигната финансовата децентрализация, около 850 милиона лева на годишна база биха били преразпределени към местните..

публикувано на 20.09.21 в 16:38

Заседналият товарен кораб край Камен бряг е с 20 тона гориво на борда

На борда на заседналия кораб край Камен бряг, който превозва торове на гранули (2800 тона карбамид), има 20 тона гориво.  Няма опасност от замърсяване на морето, както екипажът на кораба, така й цистерните, в които е съхранено горивото му, са непокътнати.  Очаква се водолазна група да направи оглед на корпуса преди да се пристъпи към изтеглянето на..

публикувано на 20.09.21 в 15:37

О, времена! О, нрави! От Балчик

Една каменна статуя, превърнала се в емблема на Балчик, запечатана в хиляди снимки на туристи, не остана пощадена от вандалите. Мраморната фигура на средиземноморски човек, олицетворение на виното и веселието, е поставена през 1981 в началото на крайбрежната алея, по повод откриването на бившата механа Дионисополис (носеща старото име на Балчик, град..

публикувано на 20.09.21 в 14:09

Кораб заседна около скалите край Камен бряг (СНИМКИ)

Кораб заседна около скалите под местност Яйлата край село Камен бряг.  Под ръководството на Районна прокуратура – Добрич се изясняват причините за инцидент с товарния кораб. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Няма пострадали членове на екипажа му. Няма разлив на гориво или други вещества във връзка с инцидента, съобщават от..

обновено на 20.09.21 в 12:44