Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама млади добруджанци по пътя на мечтите си

Всяка година Националното представителство на студентските съвети отличава най-успешните студенти в България. Жури в състав от водещи експерти от всички области на образованието определи призьорите в 14 категории през тази година. Сред отличените са и двама добруджанци. Десислава Бонева е докторант по „Фитопатология“ в Аграрния университет в Пловдив, а Янул Димитров е курсант във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и се обучава за летец-пилот. 

Той е първият в рода си, който ще става военен пилот. Израснал е с истории от баща си за Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ и това го насочва към професията. В момента е последна година курсант, старши сержант. Иска да стане най-добрият летец на изтребител в България.

"Моята цел е да ме разпределят в базата в която искам и естествено да летя на самолета, за който си мечтая от малък. Мечтая си за изтребителна авиация, в случая Ф-16 ще е новия изтребител.Ф-16 особено блок 70 е изключително модерен самолет, с модерна авионика и просто няма нищо общо със самолетите, които имаме в момента на въоръжение. Наистина е много модерен и ще можем да сме на едно ниво с колегите ни от НАТО от другите страни."


Освен в авиацията Янул има интерес към космонавтиката, физиката и математиката. Участва в конференции у нас и в чужбина и има отлични оценки. Той е подгласник в категорията "Сигурност и отбрана"  в конкурса за „Студент на годината“ 2020. 


Наградата не е била изненадваща, обаче, за Десислава Бонева. Младата каварненка  е една от отличените в категорията "Аграрни науки и ветеринарна медицина". Тя е завършила бакалавърската си степен със специалност „Агрономство“ в Техническия университет във Варна с пълно отличие и златна значка. 


Сега е докторант със специалност „Фитопатология“ в Аграрния университет в Пловдив.

"Преди съм била сред финалистите в този конкурс, но този път съм и сред призьорите. Да, очаквах я и тайно се надявах да я спечеля."

Съдбата на Десислава е предопределена от малка. Родителите ѝ развиват повече от 30 години бизнес със зърнопроизводство и за нея това е естествения и желан път в живота.

"Аз в момента съм в нашата фирма агроном и в същото време съм в университета. И двете неща гледам да ги развивам успоредно като гледам нито едно от двете, да не е за сметка на другото. Работата ми като агроном е на полето, в Добруджа. А в Пловдив съм фитопатолог и събирам растителни проби от цяла България, след което ги изследвам в лабораторията и излизат нови патогени. Даже имам нова болест, открита за България., която все още не е публикувана заради епидемичната обстановка."

Десислава Бонева има и хоби - модата. Участвала е в конкурса „Мис Варна“ през 2016 година, където е събрала най-много гласове в интернет и е една от подгласничките на победителката. 


Но казва, че това не е нейната среда и предпочита да се развива професионално в науката. Активно ще участва в развитието на семейната фирма.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10