Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екопрограма в Балчик залага през идните 5 год на инвестиции във ВиК-мрежа, свлачища и зони за отдих

Над 100 милиона лева външно финансиране е нужно за изграждане и реконструкция на водопреносната и канализационна инфраструктура в община Балчик и изграждане на локални пречиствателни станции в малките населени места. Това е записано в новоутвърдената петгодишна местна програма за опазване на околната среда с период на действие до 2025 година. Новата петгодишна екопрограма на Балчик залага инвестиции във ВиК мрежата, зоните за отдих, свлачищата - още от кореспондента ни Албена Иванова:

Документът планира реконструкция и изграждането на главни колектори и обхващане за пречистване на отпадните води от всички части на град Балчик, вилните зони, село Кранево и курортните зони около с. Рогачево. Премахване от употреба на азбестоциментови тръбопроводи за водоснабдителната мрежа и замяна с нови, са част от задачите, както и превенция от свлачища за запазване на ВиК инфраструктурата, система за мониторинг за качеството на подземните води в района.

"Средства за изпълнение на задачите може да дойдат по програма „Околна среда“, коментира заместник – кметът Димитрин Димитров. По проектите, в които ВиК е бенефициент, трябва да прояви инициативата, а където е Общината, се мобилизираме, отбеляза той, като посочи, че Асоциацията по ВиК е модератор на цялата инвестиция в сектора.

Това е един от няколкото приоритета в програмата, изпълнението на който трябва да подобри околната среда. За поддържане качеството на атмосферния въздух, поетапно се залага ограничаване на ръчното метене и замяна със специализирана техника, благоустрояване на зелените площи, развитие на парковите пространства, стимулиране за топлоизолация на сградите. Друга задача е оптимизиране на контрола по нерегламентирано изхвърляне на отпадъците и създаване на условия за разделно събиране, например с контейнери за дрехи и строителни отпадъци, които да обхванат 100 процента от населението.

Екопрограмата залага още обособяване на вело-и пешеходни алеи в населените места на общината, формиране на туристически екомаршрути до ключови природни, исторически и културни забележителности.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажуващи край Атина, 28 юни 2021 г.

Слънце, облаци и високи градуси в неделя

През нощта ще бъде предимно ясно с временни увеличения на облачността, главно преди полунощ. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб североизточен вятър. Минимални температури между 14° и 19°, за Варна около 18°. През деня ще е предимно слънчево, следобед отново с временни увеличения на облачността. Ще духа..

публикувано на 24.07.21 в 18:23

Повече пари за двойки с репродуктивни проблеми предлага Община Добрич

1500 лв. повече финансово подпомагане да получават двойки с репродуктивни проблеми ще предложи община Добрич. Помощта от страна на общината започна през 2018 година, като до този момент общият брой на одобрените двойки е 11. Предложените промени в Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни..

публикувано на 24.07.21 в 18:12
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Главният прокурор взриви българското общество и няма как да оцелее на този пост

„Направеното от Иван Гешев, през последните две години, показа колко опасна е безконтролността на фигурата на главен прокурор, когато тя бъде заета от човек без вътрешни морални задръжки и без респект към закона”. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция” адвокатът и анализатор Михаил Екимджиев. Той подчерта: „Гешев взриви българското..

публикувано на 24.07.21 в 14:48
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов ще покани местните депутати на среща за приоритетите на Варна

Варненският народен представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов ще покани на среща местните депутати, на която да бъдат набелязани приоритетите за развитието на Варна. Ще бъдат поканени и представители на партиите, които са получили над един процент от гласовете на избирателите. Това съобщи Гуцанов в предаването на Радио Варна „Позиция” ...

публикувано на 24.07.21 в 13:28
Павел Христов

Павел Христов: Липсата на свързаност е най-големият проблем за Варна

Липсата на свързаност е най-големият проблем за Варна, който може да бъде решен чрез изграждането на магистралите „Хемус” и „Черно море”. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” варненският депутат от коалицията „ГЕРБ-СДС” Павел Христов. Той подчерта, че за морската столица е изключително важно изграждането и на втори мост над..

публикувано на 24.07.21 в 12:52

Проф. Илко Гетов от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/: България изостава рязко от ваксинацията в Европа

"Четвърта вълна ни очаква и може би трябваше да се помисли за комплекс от мерки за стимулиране на ваксинацията. Можеше да се каже например, че безплатната ваксинация ще бъде до началото на ноември или декември, за да осъзнаят хората своята отговорност към себе си и обществото", каза за Нова телевизия българският представител в..

публикувано на 24.07.21 в 11:15

Бургас вече е в жълтата зона, България се затваря за чужденци, пристигащи от още четири държави

От понеделник, 26 юли България се затваря за чужденци, пристигащи от още четири държави - Нидерландия, Малта, Андора и Грузия. Пристигащите от тези страни български граждани, постоянно пребиваващи и членовете на техните семейства се допускат у нас само срещу отрицателен тест за COVID-19, без значение дали са ваксинирани или не. Това предвижда..

публикувано на 24.07.21 в 07:49