Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 март - СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА

Мотото на деня за 2021 година е ОКЕАНЪТ, НАШИЯТ КЛИМАТ И ВРЕМЕТО

Океанът е основен двигател на икономиката, тъй като 90% от световната търговия се развива чрез него. Покривайки около 70% от повърхността на Земята, той е и основен двигател на времето и климата.

Осъзнавайки това, Националните метеорологични и хидрологични служби и изследователите извършват мониторинг на океана, наблюдават как той се променя и моделират неговото влияние на атмосферата. А нарастващото въздействие на изменението на климата прави наблюденията, изследванията и услугите в океана все по-необходими и критични от всякога


Как океанът оформя времето и климата?

Здравата връзка на океана с атмосферата прави разбирането на поведението му жизненоважно за прогнозиране на метеорологичните и климатични условия. Над 90% от топлината, уловена на Земята от въглеродните емисии на човека, се съхраняват в океана. От тях само 2.3% затоплят атмосферата, а останалата част топи снега и леда и затоплят земята. В резултат на това атмосферата ще се затопля по-бързо, ако нямаше океани.

Синоптиците комбинират наблюденията за океанските и атмосферни  променливи (атмосферно налягане, вятър, вълни, температура на въздуха и водата, валежи и др.), използват знанията си за това как взаимодействат помежду си океанът и атмосферата, и развиват непрекъснато цифровите модели за прогнозиране на времето и климата. Тази година Световният метеорологичен ден бележи началото на десетилетието на океанската наука за устойчиво развитие (2021-2030) на ООН. Целта е СМО, като специализирана агенция към ООН да подкрепи разбирането за неразривната връзка между океана, климата и времето.

2020-та година се определя като втората най-топла година след 2016-та от началото на 21-ви век, като повишението на температурата е с близо +1°С спрямо средната за целия изминал 20-ти век. 

През 2020 г. атмосферните процеси над Източна България бяха с много голяма динамика и това обуслови голямата променливост на времето и в климатично отношение. Преобладаваха положителните отклонения в средните месечни температури, като най-високи стойности, до +4.0°÷4.5°С бяха отчетени през февруари, септември и октомври. С нормални стойности и незначителни отклонения се характеризираха месеците април, май и ноември. По отношение на валежа, който като елемент зависещ доста силно от орографията, отклоненията като цяло се определят като отрицателни. Регистрирани бяха и големи положителни суми (до +200% от нормата), но само на изолирани места, след краткотрайни и интензивни извалявания през топлите месеци.

По материали от Световната метеорологична организация и специалисти от НИМХ- филиал Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50% от къмпингите в България вече са вече заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09