Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не броят пулмолозите от доболничната помощ за "първа линия"

Лекарите по белодробни болести, които работят в доболничната помощ, да бъдат приравнени към медиците на първа линия,  настояват от Българското дружество по белодробни болести /БДББ/.  

60 пулмолози от цялата страна всеки ден се срещат с пациенти с Ковид инфекция, насочени от личните лекари. Все още няма методика, по която да получат допълнително възнаграждение от 1000 лв., съобщи за Радио Варна доц. Диана Петкова от УМБАЛ "Св. Марина" и зам. председател на Дружеството по белодробни болести. Управителният съвет е внесъл няколко писма в Министерство на здравеопазването и в НЗОК. Отговорът е, че белодробните лекари  в доболничната помощ не влизат в групата, която получава възнаграждение за работа на първа линия.

„Пулмолозите в България не са много, а средната им възраст е между 55 и 60 години. Заради системното недофинансиране през последните няколко години се наблюдава тенденция младите лекари да избират по-атрактивни и по-добре заплатени специалности“, каза доц. Петкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме Еньовден

Православната църква чества днес рождението на св. Йоан Кръстител, познат още и като св. Йоан Предтеча. В българската традиция денят е известен като Еньовден, а празникът е сред най-популярните в обредния цикъл. Според народното поверие на днешния ден цветята и билките, набрани днес, имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства,..

публикувано на 24.06.21 в 07:07

Български учени ще изследват ефекта от задълженията за разтоварване на риба

Колко ефективни са на практика управленските и технически мерки въведени през 2015 г. по отношение на т.нар. задължения за разтоварване на риби ще изследва проект на Института по океанология във Варна към БАН. Проектът е в рамките на програма за събирането на данни в областта на рибарството, уточнява доц. Виолин Райков от института и касае..

публикувано на 24.06.21 в 06:46

Еньовден – Рождение на Св. Йоан Кръстител

Българската патриаршия чества рождението на св. Йоан Кръстител на Еньовден според православния календар в България . Няколко години преди новата ера е роден Св. Йоан Предтеча – човекът, предсказал идването на месията. Именно на него е посветен и празникът, който по българските земи е познат като Еньовден. Традициите, които виждаме на този..

публикувано на 24.06.21 в 06:28

Спиране на тока в части от центъра на Варна

На 24.06.2021 г. В периода 09:00 ч. до 13:00 ч...

публикувано на 24.06.21 в 06:28
Изгревът тази сутрин във Варна

Слънчево, следобед с превалявания

И днес преди обяд ще е предимно слънчево, следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб северен вятър, по крайбрежието вятърът ще има бризов характер. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието 25°-28°. За Варна..

публикувано на 24.06.21 в 06:25

Културен маршрут запознава с истории за Варна

„Културното наследство на Варна като туристическа дестинация”. С тази идея варненски екип е разработил културен маршрут с названието Одесос-Варна.  Той беше представен в сряда пред варненци от екскурзовода и изследовател на варненската архитектура Християн Облаков и арх. Ирина Рачева. Започва от площад "Йоан Екзарх" или както си го знаем всички..

публикувано на 23.06.21 в 20:49

Помощ от 300 лева за всички първокласници и осмокласници през новата учебна

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени..

обновено на 23.06.21 в 18:31