Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниското ДДС върху книгите е най-голямата помощ за книжния бизнес у нас

Велизара Добрева е председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга". Завършила е Софийския университет "Климент Охридски", преди това АЕГ.  Асоциация „Българска книга” е единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страна ни.

Велизара Добрева подробно анализира за Радио Варна резултатите от  проведената през месец февруари трета анкета, чиято цел е да проследи състоянието и тенденциите в книгоиздаването и книготърговията. Чуйте подробности по темата в интервюто на Светлана Вълкова: 

Какви са генералните изводи от това, което проучихте?

Намалената ставка на ДДС  влезе в сила от 1 юли миналата година. За нас е изключително важно тази мярка да остане постоянна, т.к. сега на практика виждаме, че тя е огромна подкрепа за издаването на книги. 75% от участниците в анкетата потвърждават, че най-голямата им подкрепа през 2020 година е точно намалената ставка на данъка.

Друго интересно, което излезе за миналата година, са негативните фактори. Те са основно затварянето на моловете и съответно големите книжарници, разположени на тяхна територия. Все още като читателско поведение в България се вижда, че читателите предпочитат да пазаруват в книжарници, т.е. да хванат книгата в ръце.

Имаше обаче повишение в онлайн търговията с книги преди месеци, но беше ли достатъчно?

Имаше, да. Но все още делът на онлайн продажбите е незначителен - около 10% от общите продажби. Имаше увеличение на онлайн поръчките, но то в никаква степен не може да компенсира, да замени физическите продажби. За българския читател книжарницата остава все още с изключително голямо значение, за да могат да направят своя избор на книга.

Кои от големите книжни събития през годината се наложи да отпаднат?

Отпадна големият Коледен панаир на книгата, но всички останали големи изложения се проведоха на открито. Имаше предизвикателства, но те се превърнаха във възможности - за развитие и за контакт с читателите.

Светлана Вълкова попита Велизара Добрева върху какво се фокусират занапред книгоиздателите и книготърговците у нас:

Забелязваме, че и читателите имат нужда от много повече информация за това какво се издава, какво се предлага. Има и много издателства, които споделят, че още срещат проблеми, за да стабилизират дейността си.
Със сигурност това, което видяхме през тази година на пандемия, е че българинът чете, продължава да чете и това за всички нас в индустрията е глътка въздух. Благодаря на всички четящи хора в България, на всички, които си купиха книги през тази тежка година, с което помогнаха да продължим да издаваме книги !
В анкетата, проведена от Асоциация „Българска книга” в началото на месец февруари, участват 63 респонденти - книгоиздатели и книготърговци през изминалата 2020 г. Според 74.6% от участниците в анкетата намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г., преминала в условия на пандемия. Другите мерки в помощ на бранша, предложени от държавата - кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд „Култура”, са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7.9% от респондентите в проучването.

Като фактори с най-негативно влияние върху бизнеса книгоиздателите и книготърговците посочват затварянето на моловете (52.4%), цялостната намалена покупателна способност на потребителите (47.6%), непровеждането на най-голямото книжно изложение в страната - Софийски международен панаир на книгата (44.4%). Тези и други фактори резултират в по-малък брой издадени заглавия спрямо планирания за 2020 г. според 54% от анкетираните.

Като тенденция за изминалата година се очертава ръстът в онлайн продажбите, 68% от анкетираните имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин в сравнение с продажбите от книжарници. Въпреки това според 49% от участниците в проучването делът на продажбите чрез собствен електронен магазин представлява едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15