Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо ваксинирани от дома в Опанец се оказаха с Ковид-19

Епидемичният взрив в село Опанец

14 ваксинирани с две дози лица от Дома за възрастни хора с деменция в село ОпАнец, община Добричка, дадоха положителни проби за Ковид-19.

Епидемиологичното проучване, проведено от РЗИ в Добрич, е установило 31 положителни на коронавирусна инфекция от общо 41 потребители и 7 лица от персонала.

Първите проби в Опанец са били взети на 7 март, след като лице от персонала проявява първите симптоми на заболяване. От далите положителен резултат в психиатричната болница Карвуна се настаняват шестима, от които двама са ваксинирани. Към този момент те вече са изписани, в добро общо състояние са и са върнати в дома в Опанец. Един потребител е настанен за лечение в Многопрофилната болница в Добрич, той е в малко по-тежко състояние и не е бил ваксиниран. За съжаление двама от заразените с Ковид-19 потребители на дома са починали, като те също не са били ваксинирани, уточняват от РЗИ в Добрич.

Повече за епидемичния взрив в Дома за хора с деменция и как близките на настанените там са посрещнали новината чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Първата положителна проба за Ковид-19 в Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец дава лице от персонала на 6 март. На следващия ден от РЗИ в Добрич вземат проби за бързи антигенни тестове на всичките 41 потребители на социалната услуга и на 23 лица от персонала. От тях също положителни се оказват 18 потребители и трима от персонала, впоследствие те са потвърдени и чрез ПСР изследвания. Няколко дни по-късно, на 14 март са изследвани повторно далите първоначално отрицателни проби, сред които се установяват още заразени и общо те стават 31 потребители и 7 от персонала.

Онова, което прави впечатление при този епидемичен взрив е, че 14 от заразените възрастни хора са били ваксинирани с две игли с ваксината на Пфайзер през месец февруари, като втората игла им е била поставена на 26 февруари. За болнично лечение в психиатричната клиника в Карвуна биват приети шестима потребители, като двама от тях са и ваксинирани. Директорът на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова уточни, че настаняването им в болница е продиктувано не толкова от тяхното здравословно състояние, свързано с Ковид-19, а поради специфичността при лечението на пациенти с деменция.

Директорът на дома в Опанец Ева Димитрова заяви, че още при първите случаи на дали положителна проба за Ковид-19 сред близките на настанените там е имало притеснение.

Един от тези близки, пожелал анонимност, споделя, че първоначално заедно с притеснението е бил и изненадан, че въпреки ваксинирането срещу Ковид-19, неговият роднина е бил заразен с инфекцията, а впоследствие и настанен за лечение в психиатричната болница в Карвуна.

И въпреки че свижданията не са разрешени вече от година, което е огромен стрес за всички близки, а настанените и персонала в социалните домове са във втората приоритетна за ваксиниране група, нито един от персонала в дома не е провяли желание и не е бил ваксиниран.

Д-р Ангелова отново напомни, че ваксинационният процес продължава и всеки променил решението си, може да се възползва.ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми..

публикувано на 16.05.22 в 15:39

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07