Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обжалват заповедта за затваряне на школите по танц и изкуства

Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) обяви, че входира жалба в  Административния съд София град срещу поредната незаконосъобразна, според членовете му, заповед на министъра на здравеопазването (З А П О В Е Д РД-01-173/ 18.03.2021). В аргументацията за обжалване се посочва, че "освен, че е издадена незаконосъобразно, заповедта противоречи на Конституцията на РБ и Закона за нормативните актове, създава двойни стандарти за отделни групи и браншове в икономическия и социалния живот на страната". Целият текст на прессъобщението на СОЛИ публикуваме без редакция по-долу.

Писмо с питането „Защо отново спорт ДА, а изкуство НЕ?“ разпространи в началото на тази седмица Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ). В него от Съюза зададоха шест въпроса към управляващите, като отбелязват, че с третото затваряне отново дискриминират школите по изкуства, музикални инструменти и танц. "Защо в търговски вериги с 3-4 000 души човекопоток на ден може, а в зали за изкуства с 15-20 души по график и с мерки не?" - гласи един от въпросите. Припомняме, че в средата на януари Съюзът на организациите за любителско изкуство организира Национален протест под надслов: „ИЗКУСТВОТО Е ЖИВОТ- ДУШАТА НА ЕДИН НАРОД! Той беше отново срещу наложените рестрикции за упражняване на дейността.

"Питането е по-скоро риторично. Обществото е заблудено, че децата и ние като хора, които се занимаваме като извънучебна дейност с тях, сме виновни за разпространението на тази пандемия. За нас това е вменяване на вина, която не можем да приемем. Тези риторични въпроси са зададени по-скоро към обществото, за да разберат и нашата позиция, а и да погледнат с отворени очи, че не сме ние виновни, а по-скоро хората, които не са си свършили работата на ниво Министерство на здравеопазването и властимащите, които за цяла година не можаха да намерят адекватно решение за справяне с кризата със заболеваемостта в страната". Това каза за Радио Варна хореографът на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа"-Добрич Иван Иванов.

"Всички отпуснати до момента финансови мерки не ни бяха от полза, поради начина на регистрация, многото самоосигуряващи се колеги и голямата бумащина за кандидатстване. В същото време разходите за осигуровки, данъци и наеми текат". Това коментира за Радио Варна хореографът Милена Налбантова от Съюза и ръководител на клуб по класически и съвременен танц "Рона"- Хасково. Тя е и посланик за България на Световна артистична танцова федерация (WADF).


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Днес, 26.03.2021 г., във АССГ беше входирана жалба срещу поредната незаконосъобразна заповед на министъра на здравеопазването (З А П О В Е Д РД-01-173/ 18.03.2021), която освен, че е издадена незаконосъобразно, противоречи на Конституцията на РБ и Закона за нормативните актове и създава двойни стандарти за отделни групи и браншове в икономическия и социалния живот на страната.

Чисто юридически заповедта ни изправя пред три проблема:

1.  На първо място, налице е несъответствие между формалните характеристики на обжалвания акт и неговия правен смисъл.

2.  За разлика от ОАА, за които АПК предвижда хипотези, при които могат да бъдат спазени изискванията за издаване, при НАА такава възможност няма. В случая „актът-заповед“ не е минал през процедурата на обществено обсъждане, каквото е изискването на ЗНА.

3.  Всеки НАА подлежи на задължително обнародване в ДВ и не би могъл да породи правно действие преди това.

Това я прави юридически невалиден акт, който не може да прехвърли отговорност върху адресатите й за нейното спазване, но все пак контрола за това се осъществява от съда и само той може да я обяви за такава.

Затова СОЛИ от името на своите членове – различни физически и юридически лица - свободни професии, които са най-силно засегнати от ограничителните мерки, обжалва тази заповед на министъра, с което цели да защити правата не само на своите членове, но и да защити правата на децата, които развиват изкуството и усъвършенстват своите физическо, психическо и интелектуално развитие и таланти в различни области на изкуството. Заповедта нарушава човешки икономически и социални права и свободи, ограничавайки ги за сметка на недоказани статистики, анализи и данни, които си противоречат, дори на сайта на МЗ и изнесени от самата администрация на МЗ.

Няма по-перфидна жестокост от тази, с която се опитваш да нарушиш свободата на човечеството под предлог за защита на здравето му.

Надяваме се, че българският съд все още е стожер на законността.

От Управителния съвет и членовете на СОЛИ  26.03.2021 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22