Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Локдаунът не спира вандалите в Морската градина

| обновено на 27.03.21 в 09:27

Ограничителните мерки не спират вандалските прояви в Морската градина на Варна.

Счупени пейки, преместени и обърнати контейнери за боклук видяха първите разхождащи се и спортуващи тази сутрин в района между Морското казино и сцена "Раковина". Част от контейнерите са изхърлени във "Фонтана на сирените“ - едно от емблематичните места за Варна, създаден е от варненския скулптор Кирил Шиваров и неговите ученици от 1928г. Фонтанът, припомняме, че беше реставриран преди няколко години с помощта на скулптора Кирил Янев.

Преди месеци - през есента на миналата година, вандали прерязаха бронзовата скулптура на богинята на лова Диана, която красеше градинката на "Севастопол" в центъра на Варна.

От пластиката "Диана - богинята на лова", висока над 2 метра, беше останала само фигурата на лъва.

За близо 15-те си години след поставянето си пластиката претърпя неколкократно посегателство. 

Преди години беше откраднат бюстът на Васил Априлов от Алеята на възрожденците в Морската градина, а също и пластиката на "Икар" на известния скулптор Альоша Кафеджийски. 

На няколко пъти от вандалски прояви страдаше и паметникът на Николай Коперник пред варненската обсерватория.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
От ляво на дясно: кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИАМА, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Репуплика България и Румен  Николов, директор

Морското наблюдение на България става интегрирано

Национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение изгражада Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Наблюдението ще е базирано на европейския модел за морско наблюдение и обмен на информация. По този повод днес във Варна се проведе откриваща среща по проекта известен и като ИнБулМарС 2. Това е трети етап на проекта,..

публикувано на 23.06.21 в 15:37

Международен морски форум ще се излъчва онлайн

Международният морски форум „Синьото бъдеще – наша отговорност” ще излъчва онлайн на живо . Форумът ще се проведе на 25 юни – Международен ден на моряка, чиято цел е да подчертае важността на моряшката професия и значението ѝ за световната търговия. Близо 20 български и чужди експерти приеха да участват с..

публикувано на 23.06.21 в 15:27

Социалната пенсия за старост става 148,71 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери, съобщиха от правителствената пресслужба. Промяната..

публикувано на 23.06.21 в 14:45

Община Варна търси фирма за третиране на отпадъци

Община Варна избира фирма, която да предоставя услуги по предварително третиране на отпадъците. Договорът с предишната фирма, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май тази година. Още през месец февруари е инициирано възлагане на обществена поръчка, но не са се явили кандидати. Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон..

публикувано на 23.06.21 в 14:33

Над 180 безплатни правни консултации на хора от уязвими групи във Варна

Над 180 правни консултации са получили хора от социално уязвими групи в рамките на открития във Варна център за правна помощ в рамките на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Целта е да има равен достъп до правосъдие и на хора от ромски произход, социално слаби  и живеещи в трудно достъпни места-обясни Наталия Илиева -председател на..

публикувано на 23.06.21 в 14:03

Съдът спря смяната на ръководството на "Автомагистрали"

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов. Основният аргумент за решението е, че служебният министър..

публикувано на 23.06.21 в 13:33

Събират мнения и препоръки за проекта за леко метро във Варна

Мнения и препоръки относно вариантите за изграждане на градска железница (леко метро) във Варна могат да бъдат изпратени до 05.07.2021 г. включително на имейл адрес gamzakova@abv.bg, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство към Община Варна. Пълната разработка е достъпна в сайта на Община Варна – https:// varna.bg/bg/1460 ...

публикувано на 23.06.21 в 13:16