Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобой сред туроператорите и турагентите заради държавните помощи

Снимка: Pixabay

Финансовата помощ, която Министерството на туризма отпуска за туроператорите и туристическите агенции облагодетелства само определен брой компании и в същото време ощетява други. Това каза за „Радио Варна” Юлиан Бонев, собственик на туроператорска фирма. Поредният транш държавна помощ за туроператорите и турагентите беше изплатен преди няколко дни от ресорното министерство. Средствата са предназначени за обезщетение на потребителите заради неосъществени пътувания за периода от 1 март до 31 декември 2020 година. До този момент са подпомогнати 473 компании с близо 30 млн. лева. Според Юлиан Бонев, тази мярка предизвиква разнобой сред туроператорите и турагентите.

"Тази помощ е достатъчна за по-малките туроператори и крайно недостатъчна за по-големите фирми. Проблемът идва от условията за кандидатстване по програмата. Сумите, за които може да се кандидатства са на база процент от оборота на фирмата за 2019 година. Оборота няма нищо общо със сумите, които имаме да връщаме. Можеше всяка фирма да кандидатства според това колко пари има да връща на потребителите. В противен случай се получава разнобой – по-малките фирми получават малко повече от парите, които трябва да върнат, а за останалите средставата не са достатъчни", поясни Бонев.

От Асоциацията на българските туроператори  и туристически агенции се обявиха и против това, че мярката е предназначена само за комепнсация за неосъществени пътувания.

"Ако някоя коректна фирма, със собствени средства е върнала вече парите на своите клиенти, държавата не признава този разход. Ако туроператора е изтеглил кредит за да се разплати с клиентите, отново по официалните условия на тази програма, кредитът не се признава. Има вече разговори с министерството да бъдат покривани тези кредити, за които се докаже, че са изтеглени целево за връщане на клиенти. Но, засега всичко е само на устни договорки", уточни Юлиан Бонев.

Той очаква 2021 година да бъде също толкова трудна, както и предходната. Според него са възможни и фалити на туроператори.

"Още миналата година затвориха около 10% от по-малките туристически агенции. Тази година ще дойде проблемът с туроператорите. От една страна, заради големите суми пари, които имаме да връщаме на клиенти, а от друга са продължаващите карантини и ограничения. Има и още един проблем. Това са анулираните пътувания за 2021 година, чийто суми ние сме задължени да върнем в 14-дневен срок. Държавната помощ не покрива сумите за тази година, а само до края на 2020-та. Това е един проблем, който не се споменава. При организирането на едно пътуване се взема аванс от клиентите. Тези аванси се използват  като депозити към нашите доставчици – хотелиери, самолетни компании и т.н. За пътувания, които са предвидени за април и май, вече сме предплатили една част от разходите. Ако ги бъдат анулирани, ще трябва да върнем парите на хората в 14-дневен срок", каза Юлиан Бонев.

Той изтъкна и необходимостта от създаването на гаранционен фонд, който да покрие сумите за обезщетение на нереализирани пътувания. Този фонд е залегнал в европейска директива и е трябвало да бъде въведен у нас до края на миналата година. В момента компенсациите на потребителите се поемат от застрахователи, които ги изплащат в непълен размер. Идеята на гаранционния фонд е да покрие всички средства, каза Бонев и допълни, че ако гаранционния фонд беше направен, сега нямаше да са налице проблемите, с които се сблъскват от бранша.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21