Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно признание за ученици от Варненската търговска гимназия

Сериозен успех за варненски ученици. Възпитаници на търговската гимназия "Георги Стойков Раковски" бяха отличени на международен онлайн панаир, организиран в Чехия. Те са се преборили за челни места в конкуренция с десетки учебни фирми от цял свят. 

Ралица Жекова, Моника Атанасова и Франческа Андреева. Eдинайсетокласнички от Търговската гимназия във Варна. Те са част от екипа на „Кейк енд бейк“ - учебно-тренировъчно  предприятие. Фиктивна фирма с която учениците се подготвят за реалния бизнес. Франческа обяснява:

"Идеята е още в училище да се запознаем с всички необходими документи за да се започне подобен бизнес, предприятие. Това ни е доста полезно, защото имаме нагледна представа как се случват нещата в реалния живот и определено е голям опит."

Едно от предимствата на ученето в онлайн среда е, че учениците са се включили в няколко международни панаира. Един от тях е в Чехия. На него екипът на „Кейк енд бейк“ е отличен за изработката на най-добър флаер:


"Нашето предприятие е разделено на екипи – имаме си управител, зам.-управител, маркетинг специалисти. В случая този флаер го изработиха маркетинг специалистите, които сме аз и още едно момче. Награда в онлайн среда за жалост е само електронен сертификат", казва Франческа Андреева.

Освен това учениците са изработили каталог, фирмена маска, лого и уебсайт. В чешкия онлайн панаир са участвали 75 учебни фирми. 

„Кейк енд бейк“ има активни профили в две от социалните мрежи. С натрупания опит от учебната фирма, Моника Атанасова не изключва възможността тя и съучениците ѝ, да започнат и дейност в реалния бизнес:

"Ако успеем да се стиковаме по начина по който успяваме в момента може и да измислим нещо, а за нещо не в бъдеще да открием магазин или  нещо подобно. Тъй като вече знаем как се подават документи, колко време се чака, какви такси се плащат. Това са неща, които се проучват и се осъществяват от счетоводния отдел, който също има доста голям принос за всичко."

Друга учебно предприятие от Варненската търговска гимназия „Той Джой“ има първо място на чешкия онлайн панаир в състезанието да представи фирмата си в рамките на 90 секунди и трето място за „Най-оригинална фирмена маска“.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30