Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик гласоподавателите намаляват, СИК се увеличават

Снимка: БНР - Ани Петрова

Забранява се продажбата и употребата на алкохолни напитки в търговските обекти и заведенията за хранене и развлечения, а също така и тяхната консумация на други обществени места в община Балчик за времето от 20.00 часа на 03.04.2021 г. (денят за размисъл) до 08.00 часа на 05.04.2021г. (денят след изборите), гласи кметска заповед. Не се разрешават още масови мероприятия през същия период, при които могат да възникнат предпоставки за нарушаване на обществения ред. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които се провеждат семейни тържества и обредни ритуали.Чуйте още в репортажа на Албена Иванова:

Общините в областта получиха бюлетините и изборните книжа за изборите за народни представители, които ще се състоят на 04.04.2021 година. В община Балчик избирателите са 17 419 души, броят на секциите е 40.

За разлика от секциите, които се увеличават с четири спрямо предходните парламентарни избори, гласоподавателите намаляват. През пролетта на 2017 година имащите право на глас са били 18 099, като до урните са отишли тогава около 47,5 процента, колкото и в предния вот през 2014.

Във връзка с предписание на Регионалната здравна инспекция в Добрич и становище на Районната избирателна комисия редовната секция в Държавна психиатрична болница – Карвуна се преобразува в такава за ковид отделение.

В събота изборните материали ще бъдат разпределени за 40-те секционни избирателни комисии.

Припомняме, че три допълнителни секции се разкриват в община Балчик за предстоящите избори в неделя - две избирателни секции в лечебни заведения (СБР „Медика – Албена“ и в Ковид отделението на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик) и една подвижна избирателна секция за гласуване на избиратели под задължителна карантина. Към днешна дата те са над 350, като над 50 от тях са карантинирани към дата 1 април, което означава, че няма да могат да упражнят правото си на глас .

Във връзка с изискванията на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, във всички секции в областта е подсигурен допълнителен технически персонал, който в деня на вота ще извършва пропускателен режим в сградите със секции, ще следи за спазване на дистанция между избирателите, за правилното поставяне на маски от гласуващите и ще извършва дезинфекция в общите части на сградите. Припомняме, че чрез Областна управа на общините бяха предоставени осигурените от Министерство на здравеопазването лични предпазни средства – маски, ръкавици и предпазни облекла, за членовете на СИК, както и дезинфектанти за деня на вота.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49

Първи смъртни случаи след заразяване с коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било транспортирано до..

публикувано на 19.04.24 в 12:30

РИМ-Варна ще посреща посетители с куп новости и модерни експозиционни пространства

Регионалният исторически музей във Варна показа обновени експозиционни зали, зала „Одесос“, нов сайт, нова експозиция „Нумизматика“, ново фондохранилище. Сред подобренията са още нова климатична инсталация, място за отдих в експозиционните зали за туристи, шкафчета за съхранение на багаж. Новостите бяха представени по време на заключителната..

публикувано на 19.04.24 в 12:07

С 23 милиона лева купуват електрически училищни автобуси у нас

За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка , по която могат да кандидатства всички заинтересовани компании. Предвижда се автобусите да бъдат закупени поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните..

публикувано на 19.04.24 в 11:58

Временно няма да работи пунктът за продажба на автобусни карти до СУ "Димчо Дебелянов"

Заради профилактика и ремонтни дейности на електрозахранващата мрежа днес – 19 април, до 17:30 часа няма да работи пунктът за продажба на карти за градския транспорт, който се намира до СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна. Това предупредиха от общинското предприятие ТАСРУД. Адресите и работното време на останалите пунктовете за продажба и зареждане на..

публикувано на 19.04.24 в 11:47
Даниел Митов в НС, архив.

Даниел Митов се отказа от поста на служебен външен министър

Депутатът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на партията Даниел Митов оттегли своето одобрение да бъде външен министър. " Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента", поясни той.  "В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски..

публикувано на 19.04.24 в 11:15

С 10-15 % поскъпват туристическите пътувания тази година

Пътуванията с цел туризъм са поскъпнали с около 10-15 % спрямо миналата година. Това отчете пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.  Майските празници са началото на морския туризъм, каза още тя.  "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова..

публикувано на 19.04.24 в 11:07