Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик гласоподавателите намаляват, СИК се увеличават

Снимка: БНР - Ани Петрова

Забранява се продажбата и употребата на алкохолни напитки в търговските обекти и заведенията за хранене и развлечения, а също така и тяхната консумация на други обществени места в община Балчик за времето от 20.00 часа на 03.04.2021 г. (денят за размисъл) до 08.00 часа на 05.04.2021г. (денят след изборите), гласи кметска заповед. Не се разрешават още масови мероприятия през същия период, при които могат да възникнат предпоставки за нарушаване на обществения ред. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които се провеждат семейни тържества и обредни ритуали.Чуйте още в репортажа на Албена Иванова:

Общините в областта получиха бюлетините и изборните книжа за изборите за народни представители, които ще се състоят на 04.04.2021 година. В община Балчик избирателите са 17 419 души, броят на секциите е 40.

За разлика от секциите, които се увеличават с четири спрямо предходните парламентарни избори, гласоподавателите намаляват. През пролетта на 2017 година имащите право на глас са били 18 099, като до урните са отишли тогава около 47,5 процента, колкото и в предния вот през 2014.

Във връзка с предписание на Регионалната здравна инспекция в Добрич и становище на Районната избирателна комисия редовната секция в Държавна психиатрична болница – Карвуна се преобразува в такава за ковид отделение.

В събота изборните материали ще бъдат разпределени за 40-те секционни избирателни комисии.

Припомняме, че три допълнителни секции се разкриват в община Балчик за предстоящите избори в неделя - две избирателни секции в лечебни заведения (СБР „Медика – Албена“ и в Ковид отделението на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик) и една подвижна избирателна секция за гласуване на избиратели под задължителна карантина. Към днешна дата те са над 350, като над 50 от тях са карантинирани към дата 1 април, което означава, че няма да могат да упражнят правото си на глас .

Във връзка с изискванията на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, във всички секции в областта е подсигурен допълнителен технически персонал, който в деня на вота ще извършва пропускателен режим в сградите със секции, ще следи за спазване на дистанция между избирателите, за правилното поставяне на маски от гласуващите и ще извършва дезинфекция в общите части на сградите. Припомняме, че чрез Областна управа на общините бяха предоставени осигурените от Министерство на здравеопазването лични предпазни средства – маски, ръкавици и предпазни облекла, за членовете на СИК, както и дезинфектанти за деня на вота.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31